Varnsdorfští dobrovolní hasiči získali díky příspěvku Nadace ČEZ vybavení pro hašení lesních požárů

14.02.2023, 02:14 Novinky

Varnsdorfská dobrovolná jednotka v loňském roce zasahovala při největším lesním požáru v historii České republiky v Národním parku České Švýcarsko, kde přišla o značnou část svého vybavení.

Jelikož náhrada škody byla v nedohlednu a bylo nutné doplnit výbavu na hašení, požádala jednotka mezi prvními o příspěvek od Nadace ČEZ na nákup nového vybavení. Zbývající část nákupu materiálu v hodnotě 37.931 Kč uhradilo ze svého rozpočtu Město Varnsdorf.

V první řadě jde při hašení lesního požáru o zdraví všech zasahujících, zakoupeny proto byly čtyři kusy polomasek Vallfirest s NANO filtrem. Ty chrání obličej před sálavým teplem a dýchací cesty před kouřem a drobnými polétavými částicemi a aerosoly.

V ochranné masce je integrován respirátor kategorie FFP3 – je uložen v kapse, která usnadňuje jeho výměnu. Respirátor je určen i pro opakované použití, umožňuje snadné dýchání, neucpává se polétavými částicemi a chrání i při velmi namáhavé práci.

Na uhašení menších požárů někdy stačí i hasicí vak, dva pětadvacetilitrové vaky od firmy ERMAK nyní má i dobrovolná jednotka. Má dvojčinnou kovovou ruční proudnici s povrchovou úpravou, která vyniká velmi lehkým tahem. Proudnice je zakončena tryskou umožňující regulaci výstupního proudu a lze ji jednoduše osadit dodávaným pěnotvorným nástavcem.

Když vak nestačí, je potřeba na místo dostat vody více. Šest nových hadic C42 Flammenflex-G Ultra vystačí na 120 metrů hadicového vedení. Opletení hadice odpuzuje vodu, je odolná vůči oděru a znečištění. Hladká vnitřní guma navíc zajišťuje minimální odpor vodě.

Hadice je značena třemi proužky v pořadí zelená-červená-zelená, už nechybí ani značka VDF, která usnadní navrácení hadic správné jednotce.

Hasiči už se nechtějí zbytečně dřít, nechybí ani dva kulové rozdělovače C – DCD.

Aby jejich potenciál byl naplno využit, samozřejmě hasiči museli pořídit také osm zesílených hadic D25. Zesílením opletu, zejména v osnově, a doplněním protioděrového vroubkování, došlo k podstatnému zvýšení odolnosti proti abrazi.

Tato hadice je speciálně určena k zásahům v lesním a horském terénu a tam, kde je zvýšené nebezpečí mechanického poškození.

Aby hasiči mohli u zásahu vodu správně usměrňovat, potřebují k tomu také proudnice. Čtyři kusy kombinovaných proudnic D25 TURBO VIPER s kovanou spojkou jsou vyrobeny ze speciální slitiny, která je lehká, tvrdá a odolná.

Díky 360° otočnému hrdlu nedochází ke zkroucení hadic, nastavení kompaktního proudu lze provést bez nutnosti zavřít proudnici.

Nákupní seznam pak zakončují dva kusy kovaných přechodů D25/C52.

Děkujeme Nadaci ČEZ za podporu.