V Dolním Podluží uniklo tisíc litrů topného oleje, situaci zachraňoval hasičský vysavač z Libereckého kraje

28.09.2022, 10:08 Zásahy, Kapaliny

28.09.2022 10:08 ÚNIK NEBEZPEČNÝCH LÁTEK – NA (DO) VODNÍ PLOCHU(Y), Dolní Podluží, od přehrady pod drůbežárnou teče do potoka nafta, zdroj je podle oznamovatele v drůbežárně.

Do Dolního Podluží vyjela 28. září 2022 nejprve profesionální varnsdorfská jednotka (společně s dobrovolnými kolegy z Dolního Podluží) k nahlášenému úniku nafty z neznámého zdroje do Lesenského potoku. Hasiči na místě zjistili, že vodní tok je hodně znečištěn naftou a byly instalovány sorpční stěny.

Následně hasiči začali pátrat po zdroji úniku, který byl nalezen uvnitř průmyslového areálu. Došlo k úniku více než tisíce litrů topného oleje (červené nafty) do prostoru strojovny, v níž stále byla v běhu všechna zařízení.

Vzhledem ke zvýšenému riziku nechal velitel zásahu povolat další jednotky, k události tak vyjeli dobrovolní hasiči z Varnsdorfu, Horního Podluží i Rumburku.

Po protipožárním zabezpečení místa započalo odvětrávání a začala se řešit likvidace následků, na místo dorazil i velitel čety z Děčína, zástupci firmy, odboru životního prostředí, policisté i kriminalisté.

Po neefektivním pokusu s ručním nabíráním do nevyhovujících nádob byl z Libereckého kraje (u nás v okolí žádný není) vyžádán specializovaný hasičský vysavač, pomocí nějž dobrovolná jednotka z Nového Boru veškerou vyteklou naftu bezpečně „vysála“ do připravených barelů.

Prostor byl následně zasypán sorbentem.