Hasiče zaměstnal transport pacienta, požár stromu a trávy v lese i nedohašený ohýnek

04.04.2022, 17:48 Požáry, Zásahy

04.04.2022 17:48 POŽÁR, LESNÍ POROST, Varnsdorf, Studánka, požár spadlého stromu.

Zatímco kolegové ze záchranky poprosili hasiče o pomoc s transportem pacienta, ze Studánky bylo zároveň hlášeno, že na elektrické vedení spadl strom a začal hořet.

Operační důstojník tedy rychle přeorganizoval cisterny, a zatímco na Studánku vyjela profesionální jednotka, povolána byla i jednotka dobrovolná.

Terrno bylo posláno pomoci na Studánku, další skupina hasičů s Unimogem a Dustrem vyjela do Poštovní ulice ke zdravotníkům.

Když profesionální hasiči dojeli k hořícímu stromu na Studánku, zjistili, že spadl přes hlavní elektrické vedení a hoří nejen on, ale i porost o několik set metrů dále směrem nahoru. Proto na místo byly vyžádány další cisterny s hasiči, hadicemi a hlavně vodou, vyjel Rumburk a Horní Podluží.

Hasiči rychle zahájili hasební zásah a po ujištění, že napětí už do drátů nejde, začali hasit naplno. Nejprve lokalizovali hořící strom, následně zdolali horizont a zabránili rozšíření plamenů směrem dál k motokrosové trati. A ještě začalo sněžit…

Pak pokračovalo dohašování a prolévání vodou tak, aby hasiči na místo nemuseli jet znovu. Zbytek prekérní situace s elektřinou na Studánku budou řešit pracovníci ČEZu.

A aby toho nebylo málo, dobrovolná jednotka cestou „domů“ ještě dojela za nemocnici, kde vítr nebezpečně rozfoukával neuhašené ohniště.