Vytažení zapadlého vozidla v Brtníkách proběhlo na žádost ČEZu

15.01.2021, 15:39 Odtahy

15.01.2021 15:39, TECHNICKÁ POMOC, Staré Křečany, Brtníky, vozidlo ČEZ zapadlo, žádost o vytažení.

Jednotka byla dispečerem ČEZd (distribuce) požádána o vyproštění zapadlého vozidla, servisní plošiny Mercedes v Brtníkách, na místní komunikaci na Šternberk. Pod dohodě s KOPIS byla na místo vyslána jednotka s technikou VYA 3 MB Unimog.

Cestou k zásahu se značně zhoršila meteorologická situace a následkem hustého sněžení se značně komplikovala dopravní situace. Při průjezdu obcí Studánka bylo zjištěno, že komunikaci 265 blokuje tahač s návěsem, který koly tahače zapadl do hlubokého příkopu. Za pomoci tažného lana bylo vozidlo vyproštěno z příkopu a následně odtaženo na nedaleký vrchol stoupání, kde bylo odstaveno na autobusové zastávce. Informace o zdržení a průběhu vyprošťovacích prací bylo průběžně informováno KOPIS.

Po příjezdu na místo byl proveden pěší průzkum a následně bylo u nehody ustaveno vozidlo VYA 3 a místo události bylo nasvětleno pracovním reflektorem VYA. Za pomoci kurtů byla plošina proti převrácení nejprve fixována ke stromům na druhé straně komunikace. Poté byla přední část plošiny za pravé přední kolo zdvižena hydraulickým ramenem a umístěna zpět na vozovku, kde byla druhým kurtem zafixována rovněž ke stromům.

Následně byla za pomoci hydraulických podpěr plošina zvednuta zadní část plošiny a pravé zadní kolo bylo podloženo dřevěnými podložkami a dřevěnými hranoly. Dalším, třetím kurtem a současně manipulací s hydraulickými podpěrami plošiny, hydraulickým ramenem VYA a předtím umístěnými kurty, bylo vozidlo postupně po trámcích vyproštěno a ustaveno zpět na komunikaci. Tím byl zásah ukončen a po uklizení materiálu a kontrole místa zásahu se jednotka vrátila zpět na základnu.