24.05.2019 – Menší zahoření v budově LDN v nemocnici

24.05.2019, 09:53 Požáry

24.05.2019 01:13 POŽÁR, VÝŠKOVÉ BUDOVY, Varnsdorf, kouř v suterénu, LDN asi 100 lidí, plameny v chodbě.

Krátce po začátku pátku 24. května 2019 bylo nahlášeno, že hoří na oddělení LDN ve varnsdorfské nemocnici, kde je tou dobou na pokojích přibližně 100 lidí.

Operační středisko na místo během několika vteřin vyslalo profesionální i dobrovolné hasiče z Varnsdorfu doplněné o dobrovolné jednotky z Dolního Podluží a Rumburku. Celkem vyjelo pět cisteren.

Reálně hrozilo, že v případě většího požáru bude nutná evakuace lidí z pokojů. Nakonec k tomu naštěstí nedošlo…

Hasiči se po příjezdu k nemocnici vybavili dýchací technikou a k zavřeným dveřím, za nimiž pravděpodobně mělo hořet, natáhli vodní vedení.

Dveře, které oddělovaly provozní prostory od míst v rekonstrukci, byly zamčené a klíče bohužel nebyly nikde poblíž. Hasiči nemohli čekat a proto si museli poradit po svém – vstup „jednoduše“ vyrobili.

Prvotním průzkumem bylo jasné, že někde hoří, hasiči ale očekávaný požár za dveřmi ihned nenalezli.

Za doprovodu zaměstnance nemocnice proto prošli zakouřenou nemocniční chodbou ke dveřím z druhé strany, kde již bylo vidět ohnisko.

Došlo k zahoření OSB desky a trámu. Z jedné strany hasiči žhnoucí místa zchladili vodním hasicím přístrojem, z druhé strany pak místo odkryli a dohasili vodou z natažené hadice.

Patro nad požárem bylo zakouřené, hasiči proto také pootvírali okna a prostory přirozeně odvětrali.

Díky brzkému zpozorování a správné reakci zaměstnanců nemocnice, tedy oznámení situace na linku 150, naštěstí nedošlo k rozhoření a újmám na majetku nebo zdraví.

Společně s hasiči na místo dorazili policisté i strážníci, příčinu vzniku na místo přijel zjistit hasičský vyšetřovatel.