10.10.2015 – Převzetí vyprošťovacího zařízení v Grossschönau

12.10.2015, 10:11 Novinky

V rámci každoročního Herbstmusikfestu, tedy podzimního hudebního festivalu, pořádaném na dvoře hasičárny v Grossschönau, došlo dopoledne k malé slavnosti. Němečtí hasiči převzali nové přilby, varnsdorfští hasiči pak vyprošťovací zařízení Weber.

Starosta obce Frank Peuker Grosschönau předával svým dvěma jednotkám (Grossschönau a Waltersdorf) celkem 46 nových ochranných přileb pro hasiče. Obec vybrala nový typ přileb MSA Gallet F1 XF v jasně žluté barvě v maximální výbavě, tedy včetně integrovaných LED svítilen.

Předávání se zúčastnil také starosta sousedního Varnsdorfu, který z rukou svého kolegy převzal pro hasiče kompletní hydraulické vyprošťovací zařízení Weber ve složení: rozpínák SP 60 L, nůžky S 90 L, benzínový motorový agregát Bridge & Stratton, rozpínací hydraulické válce o délkách 55 cm, 75 cm a 120 cm, sada řetězových úvazků s adaptérem na rozpínák a nouzového ručního hydraulického pohonu.

Zařízení je z roku 1993 a do konce loňského roku bylo se všemi revizemi provozováno u hasičské jednotky.

Jeho zůstatková cena je v současné době v SRN cca 4.500 Euro, němečtí zastupitelé však dali přednost spolupráci s českou jednotkou a nechali toto zařízení za symbolickou cenu 1.250 Euro varnsdorfským hasičům. Ty teď čeká rozhodnutí, zda umístí hydraulické zařízení do vozidla Tatra z roku 2006, kde je na něj připravená předmontáž, nebo zůstane na upravené paletě na vozidle Mercedes Unimog na mimořádné situace a havárie.


V odpoledních hodinách nastal na dvoře hasičárny teprve ten správný mumraj. Dvě kapely bojovaly o přízeň hasičů, všude spousta jídla a dobrého pití, prodejních, ale i řemeslných stánků a atrakce pro děti. Varnsdorfští hasiči ve spolupráci se záchranáři z Českého červeného kříže ze Šluknova si pro děti připravili mimořádnou atrakci. Za pomoci hydraulické ruky vyprošťovacího Mercedesu vytvořili lanovku, na které po celé odpoledne sváželi děti. K dobré pohodě přispěl i stánek českého pivovaru Kocour, které se točilo i na německých pípách a také klasické české zákusky od cukráře z Dolního Podluží.

Hasiči, záchranáři a čeští i němečtí policisté pak společně navštívili muzeum gumových člunů (Gummi schlauchboot fabrik), které se v Grossshönau vyráběly od třicátých let, až do roku 2008, kdy zahraniční majitel továrnu ze dne na den zavřel. Do objektu, který odkoupilo město, se snad v dohledné době přestěhuje i technické muzeum, které v současné době obývá nevyhovující prostory na druhé straně řeky Mandavy.

Vydařené slavnosti večer pokračovaly zábavou až do brzkých nedělních hodin. Tak zase napřesrok a třeba s více českými prodejci.