18.07.2015 – „Požár“ bytu v panelovém domě v ulici Lesní

18.07.2015, 20:46 Požáry

18.07.2015 16:11:32 POŽÁR, VÝŠKOVÉ BUDOVY, Varnsdorf, Lesní, hoří byt, nikdo neotvírá, kouř z oken, celkově 8 pater.

K nahlášenému požáru bytu v 5. patře v ulici Lesní ve Varnsdorfu vyjela na pomoc profesionálním hasičům také dobrovolná jednotka z Varnsdorfu s technikou CAS-24 Tatra Terrno (1+5) a CAS-32 Tatra 148 (1+1). Při příjezdu na místo události se u žádného okna již nevyskytoval hlášený kouř, proto jsme byli trošku klidnější.

Profesionální jednotka se již pokoušela o vniknutí do uzavřeného bytu pomocí speciálního nářadí na otevírání bytů, bohužel vzhledem k tloušťce kování a typu zámku to nebylo v jejich silách. Bylo proto následně rozhodnuto o ustavení výškové techniky, pomocí které se dva dobrovolní hasiči dostali otevřeným oknem do bytu a otevřeli zevnitř dveře ostatním.

Po důkladném průzkumu bytu nebyla zjištěna přítomnost žádné osoby. Na plotně se nacházel hrnec s připáleným masem, který byl zdrojem silného zápachu a kouře. Po odvětrání a předání bytu se jednotky vrátily zpět na základny.

Na místě zasahovala také hlídka PČR, Městská policie Varnsdorf a opět se dostavila jednotka dobrovolných hasičů Rumburk, která tvořila zálohu v místě zásahu pro případ skutečného bytového požáru, který se nám všem bude doufejme nadále vyhýbat.


Na dotazy přihlížejících „proč tolik aut“ lze odpovědět jednoduše: Hasební zásah v panelovém domě je z hlediska techniky a zasahujících hasičů velmi náročný z důvodu velmi členitých prostor, evakuace velkého počtu osob a častého střídání hasičů vystavených velmi vysokým teplotám.

Na závěr je potřeba poděkovat obyvatelů sousedního bytu za ukázkové chování, neboť neotáleli a nabídli pomoc při vpuštění na svůj balkón. Hasiči se po bytě pohybují v plné výstroji a je jasné, že to není běžná a příjemná věc.