31.03.2015 – Náročný sněhový a větrný den

31.03.2015, 22:38 Živly

Poslední březnový den si zahrál na Apríla a v okolí Varnsdorfu naservíroval počasí ze všech čtyř období – zatímco ráno byla zima, během dne se střídalo jaro, léto a podzim. A do toho foukal vítr.

Před osmou hodinou ranní vyjel technický Unimog na Šébr, kde kvůli hustému sněžení svou jízdu skončily nejen kamiony, jak je obvyklé, ale také osobáky. Následně byl kopec uzavřen, protože situace byla nezvladatelná. Některé kamiony tam ale ani nedorazily, zablokované silnice byly i na Studánce a několik vozidel zůstalo stát dokonce v Rumburku na Pražské.

Zatímco profesionální hasiči ze Šluknova zasahovali na Valdeku u nehody osobního vozidla, okolí Varnsdorfu se nehody naštěstí vyhnuly. Pak začal sníh roztávat a nastaly další komplikace.

Na Studánku vyjeli před dvanáctou hodinou profesionální hasiči zabránit zatopení jednoho ze sklepů rodinného domu, což se zvoleným preventivním opatřením povedlo.

Prvním zásahem ve Varnsdorfu bylo čerpání vody ze sklepa a kanálu v ulici Plzeňská, sem profesionální jednotka zamířila krátce před patnáctou hodinou. Ucpaný kanál byl vodním proudem vyčištěn, přebytečná voda ze sklepa byla odčerpána, nedaleká strouha byla pomocí ženijního nářadí vyčištěna.

Osmnáct minut po šestnácté hodině vyrazili hasiči s čerpadlem do ulice Hřbitovní – u jednoho z domů začalo hrozit protržení hráze u rybníčku a přebytečná voda musela být odčerpána výkonným čerpadlem.

Jen chvíli poté, co začal vrčet motor čerpadla, odvolalo operační středisko cisternu profesionálních hasičů na komunikaci mezi Studánku a Krásnou Lípou, na rovince v lese došlo k pádu stromu. Ten jako zázrakem navzdory velkému provozu nezpůsobil žádnou větší škodu a stačilo tak jeho rozřezání a odstranění ze silnice.

Ve stejný okamžik bylo oznámeno, že ve Varnsdorfu, v ulici Raisova, teče z lesa voda a zaplavuje silnici a dům. Na místo byla vyslána jednotka dobrovolných hasičů s technikou CAS 24 (1+5) Terrno a DA Fiat Ducato (1+4). Po příjezdu na místu události byla zjištěna na zahradě u sousedů volajícího odpadní trubka většího průměru, ze které vyvěrala voda a stékala přes silnici do sklepa sousedního domu.

Hasiči provedli maximální možné usměrnění toku pomocí části plotu, lopat a pytlů s pískem. Majitele nebylo možné informovat, proto hasiči provedli vstup na pozemek přes zděný plot pomocí žebříku a jejich práce byla s ohledem na možné pozdější komplikace dokumentována.

Profesionální jednotka se mezitím od Krásné Lípy vracela zpět na základnu, protože nebyla nahlášena žádná další událost. Jen co s cisternou dojeli do města, dostali hasiči od operačního střediska zprávu o tom, že na silnici mezi Krásnou Lípou a Studánkou spadl další strom. Proto se na místo vrátili a strom, který zablokoval průjezd na komunikaci jen několik desítek metrů od toho předchozího, opět rozřezali a odklidili.

Následně se obě jednotky, profesionální i dobrovolná, setkaly v ulici Karlova, kde byla pomocí čerpadla odčerpána voda z míst, kde byla nežádoucí.

Krátkého volna si ale moc neužili profesionální hasiči, dvacet minut po 19. hodině zamířili na tříproudou silnici z Podluží na Studánku, kde jízdní pruh ve směru z kopce blokovala spadla větev. Hasiči ji samozřejmě odstranili a zbytky zametli.

K dalšímu zásahu vyjela profesionální jednotka do ulice Krkonošská, kde voda v Mandavě podemlela opravovaný svah, ten spadnul a voda postupně začala ukusovat hlínu u domu. Nebylo v silách hasičů situaci řešit, byla ale vyrozuměna odpovědná firma, která přislíbila vše vyřešit v průběhu dalšího dne.

Poslední událost, která zaměstnala poslední březnový den profesionální jednotku z Varnsdorfu, byl nahlášený pád stromu v ulici Husova, nad viaduktem nad hasičárnou. Silnice byla neprůjezdná.