01.05.2014 – Požár opuštěného tesko objektu v ulici Poštovní

01.05.2014, 09:25 Požáry

První květnový den roku 2014, ve 4:45 ráno, byl zpozorován u křižovatky ulic Legií a Poštovní ve Varnsdorfu kouř a následně i plameny. Operační důstojník událost na základě oznámení od občanů klasifikoval jako požár odpadu a vyhlásil poplach hasičům ve Varnsdorfu a Rumburku. Po příjezdu na místo byl požár odpadu okamžitě vyvrácen.

Průzkumem byl zjištěn požár střechy opuštěného „tesko“ objektu ve II. fázi hoření (rozvíjející se požár do ostatních částí objektu) se silným zakouřením uvnitř objektu. Nasazeny byly ihned dva útočné proudy „C“ z čela budovy, které bylo zasaženo nejvíce.

Vzhledem ke složité konstrukci střechy a možnému šíření bylo nutné požár co nejrychleji odříznout od nezasažené části. Hasiči se po dohodě s velitelem zásahu rozdělili na dvě několikačlenné skupiny – skupinu pro hasební práce a skupinu pro práce s rozbrušovací a řetězovou pilou. Za pomoci pil a bouracích seker se hasiči postupně dostali k ukrytému požáru pod plechovou střechou, která při požáru funguje jako poklička na hrnci.

Plameny byly vidět střídavě na několika místech a bez rozebrání bylo zcela nemožné zjistit ohniska, natož zajistit lokalizaci. Teprve po odkrytí plechu na ploše přibližně 15×10 metrů probíhalo rozebírání některých podhledů, izolační vaty a dřevěných příček, které tvořily různě oddělené sektory zasažené požárem.

Jelikož se zasahující hasiči nacházeli nad dutým a zároveň vyhořelým prostorem, byl při zásahu na střeše kladen důraz na jištění zasahujících navzájem. Požár byl úspěšně zlikvidován zhruba v 6:30.

Po delší době ve Varnsdorfu zasahovali naši dobrovolní kolegové z Rumburku, jejichž spolupráce je vždy na velmi dobré úrovni. Jednotky se vrátily na základnu v 7:00.

Zasahující jednotky a technika:

  • HZS Ústeckého kraje: CAS-15 MAN (1+3) + vyšetřovatel příčin požáru
  • JSDH Varnsdorf: CAS-24 Terrno (1+5) a CAS-32 Tatra 148 (1+1)
  • JSDH Rumburk: CAS-24 Terrno (1+3) a CAS-32 Tatra 815 (1+2)

Bc. Přerovský Jan
velitel družstva – zástupce VJ