10.04.2014 – Ochrana hasiče před sálavým teplem

11.04.2014, 09:15 Cvičení a výcviky

V rámci pravidelného čtvrtečního cvičení jsme zabili dvě mouchy jednou ranou. Spálili jsme dřevěné části starého nábytku, které se povalovaly za zbrojnicí, a přitom jsme si skupinově zkusili pár věcí souvisejících s ochranou hasiče. Ochrana a vlastní bezpečí je základem úspěchu všech zásahů hasičů, neboť zraněný hasič nikomu nepomůže a sám se může stát zachraňovaným.

Tématem proškolení byla ochrana vlastního těla zásahovým oděvem, ochrana dýchacích cest izolačním dýchacím přístrojem a v neposlední řadě ochrana sebe a okolí vodní clonou.

Prakticky jsme si vyzkoušeli tzv. „suchou odolnost“ zásahového oděvu a tipy na delší výdrž v extrémních podmínkách sálavého tepla. Postup k ohni a obecně zdrojům sálavého tepla pod ochranou vodní clony a poté její vypnutí = důkaz, že nám opravdu hodně pomůže a není to teoretický výmysl.

Po lehkém namočení obleku se tepelná odolnost snižuje v důsledku vývoje páry (až 1700 litrů syté páry z 1 litru vody) a to nemluvě o kompletně promočeném oděvu, který je vystaven vysoké teplotě. Voda je v případě nadměrného a nevhodného použití množství spíše negativním vlivem u požáru, který může způsobit opařeniny během velmi krátké chvíle.

Výcvik završil technik jednotky popisem užívání a údržby dvou dýchacích přístrojů, které jednotka vlastní (IDP Pluto 30 MPa a IDP Saturn S5 a S7 20 MPa). Společnou diskuzí o zásahových oděvech a dýchacích přístrojích jsme výcvik uzavřeli.