20.03.2014 – Výcvik s lezeckým vybavením – „továrna“ Varnsdorf

21.03.2014, 11:37 Cvičení a výcviky

Po dvou pracovních čtvrtcích přišel na řadu opět výcvikový. Tentokrát jsme nepotřebovali ani dýchací přístroj, ani hadice a tudíž ani vodu. K výcviku postačila běžná výstroj hasiče, lezecké vybavení a kapka odvahy.

Do výcvikové továrny za objektem Městské policie ve Varnsdorfu jsme dorazili v plně obsazeném DA-8 Fiat Ducato s lezeckým vybavením. Po dokoupení některých drobností v minulém roce bylo potřeba seznámit hasiče s novými prostředky a opětovně se proškolit ze základů sebejištění, jištění dalších hasičů, postupového jištění, uzlů a obecných podmínek při záchraně sebe a druhých.

Teoretické poznatky jsme pro lepší zapamatování ihned překlopili do praktického vyzkoušení a stupňovali jsme nároky na znalosti – a hlavně sami sebe. Nejdříve jsme provedli jištění pomocí poloviční lodní smyčky s navázáním druhého hasiče na osmičkový uzel.

Dalším úkolem byla ukázka a výběr prvků pro kotevní body a navázání samotného bodu beznapěťovým uzlem. Správně navázané lano je důležité pro bezpečí zachránců a zachraňovaných.  Na takto zajištěném laně hozeným přes trám si každý zkusil krátké slanění ve visu na slaňovací osmě a blokantu firmy Petzl – „stopce“.

Jako poslední přišla na řadu odkrytá jáma v podlaze, do které se hasiči slanili pomocí blokantu.


„Slaňovací brzda Petzl Stop – samoblokující brzda pro slaňování na jednoduchém laně. Je určena pro výškové pracovníky nebo je vhodná pro speleologii. Lze odepnout od postroje. Rychlost slaňování je kontrolována sevřením ruky na volném konci lana – sestup se zahajuje pomocí rukojeti na brzdě“.


Celý výcvik vyžadoval absolutní soustředěnost a pečlivost. Zhodnocením jsme vyvodili fakt, že je třeba dokoupit ještě jednoduché kladky a drobné vybavení, které naši práci opět posune blíže k hranici dokonalosti. Všichni byli spokojeni, a proto se klasický výcvik, který běžně končí v 18 hodin, protáhl až do sedmé hodiny večerní. Zakončilo ho prozvonění lana na dvoře hasičské zbrojnice.

Aktuální obsah lezeckého batohu JSDH Varnsdorf:

  • Lano záchranné statické – 30 m
  • Lano záchranné statické – 20 m
  • Lano pracovní – 20m (vytahování předmětů a břemen, NE záchrana)
  • Karabina ocelová HMS – 4x
  • Karabina duralová HMS – 3x
  • Smyce pracovní dvojitá – 4x
  • Celotělový postroj – 2x
  • Slaňovací osma – 2x
  • Blokant – STOP – 1x
  • Přilba lezecká – 2x

Další karabiny HMS jsou v osobním přidělení každého hasiče – nedílná součást polohovacího opasku.

Bc. Přerovský Jan
Velitel družstva – zástupce VJ

Sádlo Jiří
Velitel družstva