Varnsdorfští hasiči cvičili a natáčeli společně s německými kolegy

19.03.2014, 15:16 Novinky

Jak je vidět, intenzivní spolupráce varnsdorfských, grossschönavských a waltersdorfských hasičů opět neunikla pozornosti médií.

Po loňském únorovém článku v prestižních německých hasičských novinách Feuerwehrmagazin a několika návštěvách novinářů (5+2) a fotografů, si nás za objekt svého zájmu vybrala německá regionální televize MDR Sachsen do svého pořadu Zachránce – Lebensretter – moderátora Marco Schreyla. Jedním z příspěvků březnového seriálu se stala i reportáž s názvem Hand in Hand – Sächsische und tschechische Grenz-Feuerwehren kooperieren, tedy Ruku v ruce – Sasko-Česká přeshraniční spolupráce hasičů.

Reportáž se natáčela o víkendu 15. – 16. března 2014 na území obou států. První část pořadu byla hasičská a zachycovala spolupráci jednotek při simulovaném požáru ve známé grossschönavské textilce Frottana. Společné sobotní cvičení bylo z části reakcí i na aktuální velký požár v textilní továrně v SRN v únoru letošního roku v Kirschau, o kterém MDR také přinesla reportáž.

Během natáčení si hasiči postupně procvičili komunikaci v průběhu zásahu, doplňování vody, společný postup při vyhledávání a evakuaci zaměstnanců, odvětrávání prostor a využívání odlišných pomůcek a postupů.


Druhá část natáčení proběhla v neděli dopoledne na varnsdorfském RIU, tedy vodní ploše Mašíňák, a byla věnována záchraně osob z vodní plochy a výcviku s protipovodňovou technikou zakoupenou v loňském a předloňském roce z dotačního titulu Cíl 3/Ziel 3.

Při extrémních povětrnostních podmínkách srovnatelných s reálným zásahem (možná ještě horší), si společná česko-německá posádka hliníkového člunu nacvičila vytažení tonoucího z vody, jeho umístění do podvěsových nosítek UT 2000 Rescue a následnou záchranu ze člunu pomocí jeřábu (hydraulické ruky), kterým bylo simulováno případné předání letecké záchranné službě.

V poslední části natáčení bylo vyzkoušeno výkonné německé čerpadlo poháněné dieselovým elektrickým generátorem české posádky.


Sestřih pořadu můžete vidět už tento čtvrtek ve 20:15 hod. na MDR Sachsen (na satelitu i v HD kvalitě).

Parametry příjmu MDR HD:

  • Satelit ASTRA 19,2° východně
  • Frekvence: 10891 MHz
  • Polarizace: horizontální
  • SR: 22000 kSym/s
  • FEC: 2/3
  • Norma: DVB-S2/8PSK
  • Kódování žádné (FTA)

Jiří Sucharda
velitel JSDH Varnsdorf