09.10.2012 – Větší únik nafty na vozovku, z Varnsdorfu až na Šébr

10.10.2012, 00:52 Kapaliny

09.10. 21:44:42 UNIK NEBEZPECNYCH LATEK, NA POZEMNI KOMUNIKACI, I.st. Decin, Varnsdorf, Nemocnicni, nafta na silnici dale v ul. Erbenova a Prazska.

O přibližně půl hodiny dříve, krátce po jednadvacáté hodině, vyjela varnsdorfská profesionální jednotka do areálu firmy NOPROSU, kde řidič kamionu natankoval a zapomněl uzavřít nádrže na svém vozidle. K poměrně masivnímu úniku nafty tak došlo již v areálu firmy, tam však neskončil a nafta se postupně vylévala z nádrží v každé větší zatáčce po celém městě, přes sídliště Pražská směrem na Dolní Podluží. Do areálu firmy NOPROSU bylo zapůjčeno 60 kg sorbentu Absodan DN2.

Vzhledem k rozsahu úniku a potřeby většího množství sorbentů byla k úklidu vozovky povolána také místní dobrovolná jednotka a jednotka z Dolního Podluží. Městští i státní hasiči monitorovali situaci ve městě a hlásili místa největších úniků, které se dělaly přednostně. Všechny tři jednotky postupně asanovali vozovku přes Dolní Podluží až na vrchol kopce Šébr (silnice 1/9). Velitel JSDH Varnsdorf po celou dobu prováděl monitoring největších úniků a postupně přes velitele zásahu naváděl všechny tři jednotky na jednotlivá místa úniku, zároveň rozvážel ve vozidle další sorbenty. Kontrola komunikace byla provedena až do obce Svor, čímž bylo bezpečně zjištěno, že k poslednímu úniku došlo pouze na hraně kopce Šébr, kde také došlo po areálu čerpací stanice k nejmasivnějšímu úniku (v levém stoupacím pruhu byl přibližně 500m dlouhý souvislý pruh nafty).

Zasahující hasiči za pomoci sorbentu Absodan DN2, košťat a speciálního zametacího stroje vozovku uvedli do sjízdného a  „neklouzavého“ stavu a o půlnoci se vrátili zpět na základnu. Celkem bylo na zásah použito více jak 80 kg sorbentu.

[googleMap]map[/googleMap]