23.02.2012 – Výcvik na ledové ploše a záchrana osoby

23.02.2012, 22:00 Cvičení a výcviky

Pravidelné čtvrteční cvičení Jednotky sboru dobrovolných hasičů Varnsdorf se odehrávalo od 16:00 hod na malém rybníčku uprostřed města, nedaleko marketu Billa.

Jelikož nás tlačí počasí a led se nám ztenčuje, přispěchali jsme s CAS-24 Terrno a CAS-32 Tatra 813 využít poslední situace, kdy stav ledové plochy umožňuje bezpečný pohyb. Téma znělo stručně a jasně: záchrana osoby z ledové plochy za pomocí nastavovacích žebříků.

Vzhledem k tomu, že jako jednotka nedisponujeme speciálním „suchým“ oblekem pro práci v mrazivé vodě, topícího se nahradila osoba ležící – zraněná. Dvoučlenná záchranná skupina, která byla jištěná z břehu, se pomocí sekery z opasku, která v každé ruce fungovala jako bodce do ledu, a nastavovacího žebříku přesunula k raněné osobě.

Po šetrném zvednutí na třetí žebřík se zraněná osoba transportovala k břehu. Členové jednotky se vzájemně prostřídali a relativně v suchém stavu (přestože kaluže už byly znatelné) jsme se v 18:00 vrátili na základnu s novými poznatky. Cvičení se zúčastnili také členové, kteří se na aktivní činnost ve výjezdové jednotce připravují.

Přerovský Jan – velitel družstva JSDH Varnsdorf

[googleMap]map[/googleMap]