15.10.2011 – Společný výcvik v německém Hainewalde

16.10.2011, 21:32 Cvičení a výcviky

Podzimní společný výcvik jednotek dobrovolných hasičů připravila německá strana.

Jako téma si vybrali požár aktivní zemědělské usedlosti v obci Hainewalde, která bezprostředně sousedí a navazuje na Grossschönau. Přístup k této usedlosti je pro hasičské jednotky jednodušší ze silnice spojující Grossschönau se Žitavou, tato cesta se však v zimě obtížně sjízdná (velké převýšení) a zároveň je komplikovaná úzkým viaduktem. Druhý přístup je ze strany Hainewalde, ale i tato cesta je poměrně úzká. Z této strany je však možné pomocí dálkové dopravy hadicemi (na což jsou německé jednotky připravené a vybavené) dostat v na požářiště vodu z říčky Mandavy, které středem obce protéká. Po vyhlášení poplachu bylo dle smlouvy na hraniční přechod u ČOV přistaveno vozidlo VW Transporter, které českou jednotku doprovodilo na místo zásahu. Zde bylo z CAS32 Tatra 813 8×8 provedeno doplňování vody do německé cisterny (po zajištění dodávky vody z Mandavy byla CAS32 znovu doplněna). Posádka CAS24 Ternno doplnila v dýchací technice německé kolegy s společně tak tvořila další zásahové družstvo.

Poznámka autora: v případě skutečného zásahu by podle současného doporučení české i německé jednotky nezasahovaly, neboť celá jižní strana střechy „požárem zasaženého“ objektu je pokryta fotovoltaickou elektrárnou!

Po skončení výcviku, doplnění vody a sbalení materiálu se všechny jednotky přesunuly do hasičské zbrojnice v Hainewalde, kde byl proveden rozbor výcviku a zúčastnění příslušníci dostali malé občerstvení.

Jiří Sucharda, velitel JSDH Varnsdorf

[googleMap]map[/googleMap]