6. 6. 2006 – Varnsdorf, požár činžovního domu

07.06.2006, 01:00 Požáry

článek by se také mohl jmenovat Jak si udělat Silvestr v červnu?, neboť při zásahu několik minut explodovala silvestrovská zábavná pyrotechnika…

V 9:20 oznámilo nezávisle několik lidí z Varnsdorfu požár činžovního domu v centru města Na Národní ulici v protoru obytné zóny. Já se v tu chvíli nacházel mezi Dolním Podlužím a Varnsdorfem a už při příjezdu do města jsem viděl černý sloup kouře nad centrem. Při výjezdu k požáru bylo slyšet po celém městě výbuchy zábavné pyrotechniky. Jednotka vyjížděla s vozidly AZ 30 (1+1), CAS32 T 813 (1+3) a DA12 (1+2), což je v pracovní době velmi dobrý stav. V době příjezdu na místo (stav požáru je viditelný z první fotografie) se na místě nacházela pouze jednotka HZS Varnsdorf. Po příjezdu na místo byl ustaven žebřík AZ 30 k oknům s největším rozvojem požáru a zároveň bylo zahájeno doplňování vody z CAS32 T813. Vzápětí byla provedena lokalizace požáru. Na místo zásahu postupně dorazily jednotky Rumburk, Horní Podluží, Krásná Lípa, jednotka SDH Dolní Podluží nevyjela. členové jednotek Varnsdorf a Rumburk prováděli po dohodě s velitelem zásahu dohašovací práce v zasaženém bytě a také natáhli další proud „C“ do podkroví nad požárem. Na likvidaci požáru byly celkem použity tři proudy „C“ a během hašení požáru byl celý dům odvětráván dvěma přetlakovými ventilátory. Na závěr zásahu hasiči preventivně zkontrolovali střechu domu z AZ 30.

V pozadí požáru je letošní chladné počasí, neboť matka se rozhodla malému dítěti přitopit malým elektrickým přímotopem, ten se však buï sám nebo přičiněním dítěte převrátil a zapálil textil ve svém dosahu. Matka, která vedle v kuchyni vařila přiběhla, popadla popálené dítě a z místnosti utekla. Vážně popálené čtyřměsíční dítě bylo převezeno do pražské Střešovické nemocnice. Než seběhla 3 patra dolů a vysvětlila, že se jedná o požár, nastal velký rozvoj požáru posílený vzplanutím a výbuchy zábavné pyrotechniky, která se vznítila v okamžiku, kdy se jednotka HZS snažila dostat do místnosti kde hořelo. Jednotka se proto na cca dvě minuty (exploze pyrotechniky) stáhla na chodbu a poté zásah dokončila. Během zásahu se na místo dostavil řídící důstojník HZS (foto č. 6) a také ředitel ÚO HZS Děčín. Na fotkách č. 8 a 9 je pak vidět otisky rukavic na zdech, jak se velitel zásahu snažil po hmatu v kouři a tmě (ve všech oknech byly zatažené neprůhledné fialové žaluzie) najít poslepu okna. V závěru zásahu jsme dostali od majitele objektu malé občerstvení v podobě dobré a silné turecké kávy.

Škoda na objektu byla odhadnuta na cca 300.000 korun. Během odpoledních hodin již na byl byt vyklizen a na místě pracovala soukromá firma.

Malé video ze zásahu ve formátu 3gp ke stažení ZDE a ZDE a také ZDE

Foto: Jan Hocke (1, 2), Vojtěch Dudek – MP Varnsdorf (3), Jiří Sucharda – SDH Varnsdorf (4-25).