Letos hasiči reprezentovali město v Jižní Korei

14.09.2010, 08:42 Město

Vloni touto dobou vás informovali o velkém úspěchů dvou varnsdorfských hasičů, kteří se na vlastní pěst a za přispění řady sponzorů včetně města vypravili do kanadského Vancouveru, aby odtud ze Světových hasičských her přivezli stříbrnou medaili z disciplíny TFA. Jejich výkony natolik oslovily oficiální místa, že v letošním roce byli jako jediní z ústeckého kraje zařazeni do oficiální reprezentace České republiky.

Šestadvacetičlenný národní tým odletěl 19. srpna na deset dní do jihokorejského Daegu, aby po roční přestávce opět prokázal kvalitní přípravu a výsledky, zejména v nejnáročnější disciplíně TFA („nejtvrdší hasič přežívá“), která patří tradičně k českým nej. Kromě této kategorie, soutěžili hasiči Josef Kroupa a Jan Šeps (oba příslušníci HZS) stejně jako vloni i v kategorii horských kol „MTB“ se Jan Šeps umístil na vynikajícím čtvrtém místě, po náročné jízdě na druhém místě se Josefu Kroupovi vidina medailové pozice rozplynula v závěrečné fázi, kdy mu v kopci praskl řetěz.

Do královské disciplíny TFA (jeden den po závodě na kolech) nastupovali oba závodníci bez ambicí na umístění v první desítce, při pohledu na 202 metrů vysokou vyhlídkovou věž Woobang, která se stala místem 4 disciplíny se jejich sebevědomí ještě snížilo. Po prvních třech silových disciplínách se však s kvalitními výsledky sebevědomí rychle navracelo a tak do nejtěžší závěrečné etapy oba borci nastupovali na prvních místech. Náročná domácí příprava, důsledná aklimatizace ve 40 stupňovém horku s téměř 90% vlhkostí (spíše připomínající prádelnu), ale i trénink na místě přinesly své ovoce.

Přesto vidina běhu v plné výstroji, s dýchacím přístrojem na zádech a přilbou do 78 pater vysoké budovy zlomila psychiku mnoha závodníkům. Po doběhnutí posledního závodníka a vyhodnocení výsledků už bylo možné začít slavit. Šesté a desáté místo v jednotlivcích ve věkové kategorii 30 – 39 let a fantastické třetí místo v otevřené kategorii družstev bez věkových rozdílů je více než očekávaných výsledkem.

V celkovém hodnocení skončila česká reprezentace na prvním a třetím místě, na druhém místě skončil loňský vítěz – tým Brazílie. Závody v Korei skončily pro naše varnsdorfské hasiče obrovským úspěchem a ani v letošním roce nezapomněli na hrdost ke svému městu, což prokazovali nejen svými výsledky, ale i vyvěšením městské vlajky a v Koreii vysoce ceněnými propagačními předměty. Kromě dojmů však zanechali v Dageu i část sebe, jelikož otisky rukou všech medailových závodníků v kategorii TFA se stanou jedněmi z prvních památek nově vzniklého města a budou trvale zdobit místní park.

Po návratu a nezbytném odpočinku se všichni účastníci začnou připravovat na další ročník her, který se uskuteční v roce 2011 v místě Groud Zero v New Yorku, kde dojde k uctění památky hasičů zahynulých v roce 2001 při pádu WTC.

JS a JK

Josef Kroupa a Jan Šeps s medailemi při oficiálním ceremoniálu. V koláži vidíte i otisk ruky a medaile Josefa Kroupy a obávanou, ale dobytou 202 m vysokou věž Woobang.