18. 6.2005 – cvičení v Německu

15.07.2005, 18:00 Cvičení a výcviky

Jak už jsem avízoval v článku „Když Tatra marodí“ byli jsme na sobotu 25. 6.2005 pozváni německými kolegy na česko-polsko-saské cvičení…

Celá situace se pro nás zkomplikovala poté, když nám vpředvečer cvičení „odešla“ naše připravená a vybavená Tatra. Jelikož bylo dlouhodobě suché počasí a cvičení se zúčastnila i nejbližší jednotka z Dolního Podluží, domluvili jsme se s operačním střediskem na tom, že v této situaci se cvičení zúčastníme pouze jako doprovod.

Vyhlášení cvičení jsme však nechali proběhnout podle předem připraveného scénáře – tj. německá strana mi jako obvykle zavolala na mobilní telefon se žádostí o pomoc při požáru školy ve Waltersdorfu. Já jsem ohlásil událost i výjezd obou jednotek na operační středisko a pak již následovalo vyhlášení požárního poplachu pro jednotku SDH Dolní Podluží. My jsme na jejich cisternu počkali na Plzeňské ulici a pak jim jako doprovod dělali cestu až na místo události.¨

Na místě bylo zjištěno, že se jedná o rozsáhlý požár Základní školy Goethe a úkolem české strany bylo zajistit hašení zadního traktu pomocí dvou „C“ proudů vedených z pravé strany školy od vozidla LIAZ. Podobný úkol dostala z druhé strany budovy i polská jednotka. Německá jednotka s částí polských hasičů mezitím prováděli evakuaci zraněných žáků ze školní budovy, zraněné hned předávali do péče zdravotní službě.

Po ukončení cvičení provedli starostové zúčastněných obcí a velitelé jednotek vyhodnocení cvičení s poukázáním na zjištěné nedostatky. Chybějící cisterna z Varnsdorfu a její nahrazení jiným německým vozidlem bylo klasickou ukázkou, že operativa musí probíhat, nejen při zásahu, ale i při nácviku. Po vyhodnocení cvičení a sbalení použitého materiálu, nám ještě polští kolegové předvedli ukázku s novým plovoucím čerpadlem (němečtí hasiči vzhledem k dokonalé funkční síti hydrantů plovoucí čerpadla neznají a nepoužívají) a poté se všichni přesunuli do hasičárny ve Waltersdorfu, kde bylo připravené občerstvení a malé posezení. Toho už jsme se nezúčastnili, neboť jsme si to vzhledem k situaci příliš nezasloužili :-), ale hlavně z důvodu, že jsme se raději vrátili domů a připravovali opravu Tatry.