Vyšlo v tisku

08.09.2004, 23:50 Novinky

V Hlasu Severu č. 16 (srpen 2004) vyšlo poděkování našemu sboru. Zárověň přidáváme článek z 15. čísla Mlejnu 2004.

Poděkování

Děkujeme dobrovolnému hasičskému sboru ve Varnsdorfu za rychlý a velmi profesionální zásah při likvidaci dvou velkých hnízd nebezpečného hmyzu pod střechou garáže.

Nájemníci domu 546 ve Varnsdorfu


Léto těm černožlutým potvorám přálo

Varnsdorf (zrc) – Ach ty vosy! Povzdechli si, a určitě nejednou v průběhu letošního léta lidé na Šluknovsku. A s nimi zcela určitě i mnozí další; zřejmě v celé republice. Letní měsíce vosám přály a jejich nepřiměřené počty vydatně zaměstnávaly kdekoho. Zejména hasiče.
„Lidé začali bláznit. Hlavně poté, co v Ostravě po bodnutí hmyzem zemřela na alergickou reakci starší žena,“ říká šéf varnsdorfských dobrovolníků Jiří Sucharda. „Vosy jsme likvidovali hlavně na přelomu července a srpna. Lidmi hlášený výskyt byl ale často absurdní. Ozval se třeba majitel stánku s občestvením a žádal nás o okamžitý zásah. Prý mu tam lítají vosy a obtěžují zákazníky. Vyhovět jsme mu nemohli. Za chvíli bychom totiž museli jezdit za každou vosou objevenou v bytě. A to není prostě možné.“
Bez reptání naopak hasiči zbavovali četných vosích rojů dětská hřiště, mateřské školy a další veřejná prostranství, kde se pohybovalo větší množství dětí nebo dospělých. Zpočátku jezdili i do garáží a chatových kolonií. Po čase ale museli přestat. „Lidé si to neuvědomují, ale hasiči nejsou na likvidaci hmyzu speciálně vybaveni. Mají jen kukly, rukavice, pracovní obleky a vysavače. Kromě toho jde většinou o zásahy fyzicky a časově velmi náročné. Všichni si jistě dovedou představit, kde si vosy svá hnízda stavějí,“ dodává Sucharda.
Zkrátka a dobře. Nebezpečné vosí roje varnsdorfští hasiči zlikvidovali. Zbývající nechali z pochopitelných důvodů být. Stejně tak zvažovali zásahy proti sršňům. „Opět se setkáváme s nevědomostí lidí. Sršeň sám o sobě agresivní není. Je jen veliký a velmi hlučný. Útočí jen v případě, je-li napaden. Navíc je to živočich ohrožený a chráněný,“ konstatoval Sucharda.