12. 12. 2008 – Dopravní nehoda, Staré Křečany, Brtníky

12.12.2008, 14:14 Nehody

12.12. 07:14:16 DOPRAVNI NEHODA, UVOLNENI KOMUNIKACE, ODTAZENI, I.st. Decin, Stare Krecany, Brtniky, 2X AUTOBUS, bez zraneni, opreno o sebe.

V pátek 12. prosince došlo po šesté hodině k nehodě dvou ranních spojů v obci Brtníky na Děčínsku. Jeden z autobusů (prázdný) při výjezdu do prudkého a silničáři neošetřeného stoupání sjel předním kolem do příkopu a částečně blokoval komunikaci, druhý spoj (naštěstí také prázdný) se jej snažil objet, ve tmě špatně viděl krajnici a při zastavení sklouznul na autobus první.

Jelikož zůstala komunikace do této obce zcela neprůjezdná, byli o pomoc požádání varnsdorfští hasiči se svým speciálem T 813, se kterým občas autobusovému dopravci pomáhají. Jelikož však ranní povětrnostní podmínky byly velmi špatné, bylo dohodnuto, že se na místě provede důkladný průzkum místních podmínek, vozidla se zajistí, připraví na vyproštění a po zlepšení povětrnostních podmínek (namrzlá vozovka) dojde k samotnému vyproštění. Na místo hasiči jeli vozidlem CAS24 Tatra Terrno, téměř od začátku cesty byl použit náhon na všechna 4 kola a od Studánky pak i sněhové podmetací řetězy. I s použitím této pomoci a občasného použití centrální uzávěrky byla téměř 20 km jízda velmi náročná.

Vozidlo bylo odstaveno na bezpečném místě nad stoupáním a zbytek cesty jsme s lany a spojkami absolvovali pěšky. Po důkladné prohlídce a zhodnocení všech rizik (autobusy byly téměř nepoškozené) byl za použití lana a traktoru nejdříve odtažen zadek druhého busu, následně za použití hromady inertního posypu u krajnice byl druhý autobus důkladně podsypán a postupně centimetr za centimetrem sunut zpět, podél a po boku prvního busu. V okamžiku, kdy se zadní náprava druhého busu dostala za záď busu prvního bylo vyhráno a po vytočení rejdu druhého busu se autobusy dostaly od sebe.

Vzhledem k tomu, že silničáři se z důvodu poruchy motoru svého vozidla na místo vůbec nedostali, byl druhý bus postupně ručně řidiči podsypáván a spouštěn dolů z kopce. Po uvolnění místa bylo za dřevěné podložky ve tvaru klínu podloženo přední kolo prvního busu a ten postupně vycouval z příkopu. Po marném pokusu vytáhnout autobus na kopec za pomocí traktoru, byl tento ponechán na místě.

V tu dobu přijela na místo druhá Tatra silničářů, která kopec pod busy podsypala a tak autobusy postupně jeden po druhém scouvali z kopce uvolnili komunikaci. Po uvolnění komunikace provedli silničáři protažení a ošetření komunikace a obnovení silniční dopravy.

Po příjezdu zpět do města a tankování vozidla byl hasičům oznámen projíždějícím řidičem padající strom na silnici 2/!265 na Studánku, který byl za pomoci jednotek HZS a SDH a asistence Městské policie pokácen a odstraněn.