Kam se poděla originalita?

27.07.2004, 23:05

Soutěž o nejlepší hasičské stránky již dávno skončila, ale dotazy na to, kdo od koho „opisoval“, stále neubývají. Proto jsme se rozhodli poukázat na pár „drobných“ detailů…

Kopírování?

Základem obou nejlepších hasičských webů (a ještě desítek jiných stránek v celém Internetu) je PHP Nuke. Jedná se o redakční systém, který si může v současné době ještě bez poplatku stáhnout kdokoli. Tento systém obsahuje cca pět základních vzhledů, z kterých si webmaster jeden zvolí, nebo si stáhne nějaký jiný. My i HasiciDo jsme zvolili jeden ze základních pěti. Do této chvíle je vše naprosto v pořádku a bez problémů.

Originalitu dalšího zpracování můžete porovnat na následujícím obrázku, kde jsou ilustračně vyplněna některá data. Jinak na této ukázce nedošlo k žádným grafickým úpravám.

Nejnápadnější kopírování našich stránek nastalo ze strany serveru HasiciDo při změně ikonek. Do té doby HasiciDo používali u každého článku jen jedno téma, a to ikonku se znakem SH čMS.

Po kliknutí na obrázek se Vám začne stahovat zazipovaný soubor ze dne 22. 5. 2004.

Témata článků

Z jakého důvodu teï najednou mají téměř identická témata a jejich ikonky jako my? Protože o nich také píší? Ale kdepak… U naprosté většiny témat, jejichž ikonky teï následují, nemají jediný článek!


hasici.varnsdorf.cz


www.hasicido.cz

11 článků  2 články
6 článků  0 článků
8 článků  0 článků
0 článků  0 článků
8 článků  0 článků
6 článků  0 článků
4 články  0 článků
33 článků!  0 článků!
9 článků  0 článků
2 články  0 článků
1 článek  0 článků

články

říkáte si, že je tu opravdu pozoruhodná shoda? To ještě není zdaleka všechno!
Nejvíc nám HasiciDo vyrazili dech článkem ze dne 7. 6. 2004 o jejich umístění. článek by nás možná tolik nezaujal, kdyby se u něj 9. 6. 2004 neobjevila poznámka, že byl článek doplněný o fotografie cen za druhé místo.

Do této doby totiž server HasiciDo možnost vložení poznámky nikdy neuplatnil a tak po doplnění poznámky a jejího obsahu najednou vznikl dojem, že oba články pocházejí z jedné dílny. Posuïte sami!

A kdo má tedy lepší stránky?

Záleží jen na Vás, které stránky se Vám budou zdát přehlednější. My jsme zvolili složitější rozdělení odkazů do bloků, které však má podle nás jak opticky, tak tématicky lepší uspořádání. HasiciDo mají celé menu v jednom bloku oddělené nepříliš nápadnými nadpisy.
Pokud se zaměříme na úvodníky ke článkům, mohou nás zaujmout detaily, jako jsou datumy přeložené do češtiny, zmenšený prostor v dolní části úvodníku, ale především odkazy přímo v nadpisu článku.
Někteří mohou ocenit i absenci reklam. V budoucnosti samozřejmě přibude ikonka hostujícího serveru a dalších souvisejících odkazů, nikoliv však reklamy na pivo a jim podobné.
Nakonec bychom ale chtěli zdůraznit to nejdůležitější – smyslem našeho webu není okouzlit jen atraktivním vzhledem (jistě i my bychom se mohli leckde inspirovat), ale poskytovat KVALITNÍ, KOMPLEXNÍ, PřEHLEDNÝ a AKTUÁLNÍ informační servis.