14. 6. 2008 – Hasiči Rumburk – 150 let

12.07.2008, 10:03 Novinky

150. výročí narození patří mezi velmi významné a jsou to v podstatě více než 3 generace lidských osudů, proto jsme rádi přijali pozvání na oslavu do Rumburku. Dopadlo to stejně jako vždy, pro některé práce, pro jiné nuda, pro další zábava.

Samotné oslavy probíhaly na dvou místech, statická část, tedy výstava speciální techniky, ukázky písmemností, uniforem, vyznamenání a dalších artefaktů mohli nvštěvníci vidět před a v hasičské zbrojnici. Přesto, že se organizátorům podařilo dostat na výstavu mnoho zajímavé techniky, praktických ukázek se návštěvníci a diváci nedoškali a to je velká škoda.

Na druhé straně se výstava moderní techniky a akční ukázky se uskutečnily na náměstí a začaly hned po oficiální části gratulací a předávání dárků strhujícím cvičným požárem bývalé budovy Rádia Crystal. Doprovodného slova jsme se ujali společně s Vítkem Kovaříkem a snažili jsme se divákům vytvořit co nejlepší atmosféru dostatek informací. A tak ukázka střídala ukázka a diváci mohli vidět záchranu osob v havarovaného vozidla, ukázky hašení ručními hasícími přístroji, požární útok dětí nebo rumburského družstva žen a dívek. O velkou událost se postaral strojník Pepa Černý nádherné hasičské Pragy z roku 1918, který se nechal strhnout atmnosférou a po třech letech opětovně předvedl, jak vypadá požární zásah za pomoci původního čerpadla auta jezdícího na původních pevných kolech. Prostě i díky příznivému počasí se oslavy jednoho z nejstarších sborů v republice vydařily a je rozhodně na co vzpomínat.