24. 5. 2008 – Chřibská, cvičení

25.05.2008, 13:46 Cvičení a výcviky

Kolem páté hodiny odpolední se z posledního patra základní školy ve Chřibské ozývalo volání o pomoc. Jednalo se o školníka a neupřesněný počet učitelů. Celá událost naštěstí patřila k programu 100. výročí založení školy.

Ukázka postupu zásahu na případný požár školy byla ukázkou spolupráce okolních sborů.¨Zásah odstartovalo vyhlášením požárního poplachu akustickou sirénou v obci Chřibská a výjezdem místní JSDH Chřibská s jejich Matýskem CAS-25, následně dobrovolní hasiči České Kamenice s novou Tatrou Terrno CAS-24 a z náměstí výšková technika AZ-30 hasičů HZS ÚK (1+1), cisterny LIAZ CAS-24 HZS ÚK (1+1) ze stanice Varnsdorf.

S časovou rezervou vyjížděla i naše dobrovolná jednotka s technikou CAS-24 Terrno (1+3) a CAS-32 Tatra 148 (1+1). Po příjezdu všech jednotek s výstražným zvukovým zařízením se technika rozmístila tak, aby přihlížející mohli vidět na akci hasičů. Průběh celého zásahu byl naším velitelem komentován od mikrofonu, proto bylo všechno ihned jasné a bez spekulací.

Pomocí žebříku za asistence hasičů se prováděla evakuace. O samotný hasební zásah se opět ze žebříku postarali hasiči z Varnsdorfu pomocí vysokotlaké hadice pro rychlý zásah.

Po ukončení celé akce hasičů byla auta hasičů v obležení dětiček. Samotní hasiči byli bombardováni otázkami k čemu co je a proč je to tak těžké :-). Přestože jsem u kabátu měl najednou 3 zásahové rukavice, děti zajímalo všechno včetně zásahových bot, o které jsem urychleně přišel :-)

Po uvedení výstroje a výzbroje do pořádku jsme se rozloučili a děti slušně poděkovaly.