19.07.2015 – Větrná smršť ve Varnsdorfu a okolí

20.07.2015, 01:40 Živly

Smršť, která se prohnala celým Šluknovským výběžkem okolo nedělní osmé hodiny večerní, netrvala dlouho, ale zanechala za sebou velkou spoušť.

Na mapě výjezdů, kterou mají v hasičárně k dispozici profesionální hasiči, se během několika vteřin začaly objevovat stále další a další oznámené události a hned jak se pět minut po dvacáté hodině rozezněly Varnsdorfem sirény, bylo jasné, že ani modrý kámen nás tentokrát úplně neochránil.

Prvním výjezdem pro dobrovolnou jednotku byla spadlá větev na ulici Žitavská. Ta byla během několika vteřin odtažena na stranu a pomocí košťat byla komunikace uklizena.

To už ale profesionální jednotka patnáct minut po osmé hodině zamířila do ulice Nemocniční, kde silnici zablokovala odlomená polovina velkého stromu. Do rukou tak hasiči vzali poprvé pily a v průběhu několika minut začal strom mizet ze silnice.

S sebou „vzal“ strom při pádu i dráty elektrického vedení, operační středisko tak napsalo tuto lokalitu na dlouhý seznam pracovníkům ČEZu, kteří se po nenadálé změně počasí – stejně jako hasiči – rozhodně nenudili a ještě dlouho nudit nebudou.

Zatímco tedy strom na Nemocniční pomalu mizel, zamířila dobrovolná jednotka na Hraniční stezku, k restauraci Maruška, kde se vedle objektu položil další vzrostlý strom a opět s sebou k zemi strhl i dráty s elektřinou. Hasiči místo opáskovali a rozhodli se vyčkat příjezdu pracovníků ČEZu, kteří by potvrdili odpojení elektřiny a bezpečnost zásahu.

Mezitím proto přejela cisterna s dobrovolnými hasiči do ulice Na Měkovině, kde se také vlivem větru rozlomil strom a skončil na zahradním domečku a drátech. Do práce se opět pustili hasiči s pilami, strom rozřezali a pomohli odklidit tak, aby nehrozilo žádné nebezpečí.

Jen o kousek dál, na dohled, zasahovali profesionální hasiči u dalšího spadlého stromu, část břízy skončila na střeše domku. Rozezněly se opět motorové pily a během pár minut byly zbytky stromu zlikvidovány. Ale večer zdaleka nekončil.

Na zahradě jednoho z domů v ulici Pletařská se rozlomil statný strom a zavalil půlku zahrady včetně zahradního vybavení. Že hasiči opět pomohli s vyřešením toho nejhoršího už je snad zřejmé.

Aby se ani chvíli nenudila dobrovolná jednotka, zlikvidovala v mezičase spadlý strom v ulici Pohraniční stráže, ve směru na Seifhennersdorf.

Ještě před setměním bylo rozhodnuto o uskutečnění zásahu u restaurace Maruška, odpojení elektřiny bylo potvrzeno a k práci se tak dostal i Unimog s hydraulickou rukou. Strom byl uchycen, postupně rozřezáván a doslova „odnášen“ na stranu tak, aby silnice byla opět průjezdná.

A na závěr večera se profesionální i dobrovolní hasiči sešli jen pár metrů od restaurace, v ulici Štursova. Tady se vyvrátil nejmohutnější strom za celý večer a spadl vedle domu. Hasiči ho postupně odvětvili a majitelům pomohli s rozřezáním tak, aby si následně dokázali poradit již sami.

Cestou zpět na zbrojnici se ještě dobrovolná jednotka zastavila v ulici Štefánikova, kde silnici zablokoval také spadlý menší strom.

Kolem půlnoci pak všechny zásahové automobily zacouvaly do garáží a hasiči, na něž mnohdy v pondělí brzy ráno čeká standardní práce, si mohli konečně oddychnout. Během několika minut při přeháňce ve Varnsdorfu popadalo skoro deset stromů a jen opravdu velkým zázrakem nedošlo k velkým škodám na majetku či zranění osob.

Úplným závěrem lze ještě zmínit, že stejnou situaci řešili naši hasičští kolegové v okolí Chřibské, Krásné Lípy, Doubice, Rumburku a Starých Křečan.