27.07.2014 – Odstranění včelího roje v ulici Brandýská

28.07.2014, 08:33 Hmyz

Na základě žádosti varnsdorfského občana u velitele dobrovolné jednotky jsme v nedělní odpoledne likvidovali roj včel, který se nacházel na stromě v soukromé zahradě v ulici Brandýská, ve výšce zhruba 8 metrů.

Včelky nám rozhodně nedaly nic zadarmo – našly si místo na samém okraji vzrostlého ořechu, kde bylo nemožné opřít nastavovací žebřík. Dosah ze silnějších větví byl také nemožný a využití výškové techniky bylo zavrženo – roj byl na straně odvrácené od silnice.

Po konzultaci i majitelem jsme se rozhodli obětovat jednu větev ve výšce čtyř nastavovacích žebříků. Vše jsme měli promyšlené, a tak se po pádu větve každý hasič chopil své role – přitažení větve pracovním lanem, vysávání roje, kropení vysokotlakem pro zklidnění a dodatečná likvidace létajících včel sprejem proti hmyzu.

Hasičům byl majitel velmi vděčný, neboť mu odpadávající včely z visícího „hroznu“ poštípaly psa a jeho samotného v minulých dnech už několikrát. Navíc nebylo technicky možné roj zlikvidovat vlastními prostředky.

Na včelky použito: CAS-24 Terrno (1+5), DA-8 Fiat Ducato (1+2), speciální včelařské kukly a plná hasičský výstroj. Bohužel i tak si jedna včelka našla cestu pod zásahový oděv, k lýtku jednoho z hasičů. Celá akce trvala zhruba hodinu a považujeme ji za úspěšnou.