31.01.2014 – Vytažení stromu z koryta řeky Mandavy

31.01.2014, 18:29 Živly

Ve čtvrtečních dopoledních hodinách oznámil kanovník katolické církve pád stromu z farní zahrady do koryta Mandavy.

Jelikož by tato překážka mohla způsobit v případě jarních povodní zaplavení zahrádkářské kolonie na druhém břehu, případně zaplavení stavby zimního stadionu, bylo nutné s nastalou situací něco udělat. Po důkladném průzkumu bylo rozhodnuto nechat vyprošťovací pokus na páteční dopoledne, kdy měla přijít částečné obleva.

Po příjezdu na místo přišel první na řadu pařez a pak velký špalek. První problémy nastaly už při tažení pařezu, kdy Unimog sice pařez utáhl, ale sám na zabrzděných a podložených kolech bezmocně klouzal k okraji srázu. Proto byl povolán na místo druhý Unimog – sypač Technických služeb města Varnsdorf. Po propojení, zaklínování a podložení kol se podařilo pařez a kulán vytáhnout na vrchol svahu.

Při prvním pokusu o vytažení celého stromu, ležícím na opěrné zídce, se při tahu 6,5 tuny naviják zastavil. Z kmenu byla proto ve vodě odříznuta motorovou pilou koruna s větvemi a pak se podařilo hlavní kmen dostat nahoru. Na další pokus se podařilo vytáhnout i druhý velký kus a koryto řeky prakticky v celé šíři uvolnit.

Zbývající větve a části kmenu se pokusíme odstranit v jarním období při poklesu hladiny z koryta řeky Mandavy hydraulickou rukou. K tomu však dojde pouze tehdy, podaří-li se nám Mercedesem v Lidické ulici vjet do koryta řeky a projet pod dvěma mosty. O dalším pokusu vás budeme informovat.