30.01.2014 – Požár kotelny v bývalé slévárně ve Varnsdorfu

31.01.2014, 01:51 Požáry

Netuším, zda se může jednat o náhodu, ale cestou od jednoho požáru jsme hned pokračovali hašením druhého.

Dnešní den byl snad posledním, kdy se jednotky střídaly při hašení či dohašování vily v Dolním Podluží. Ve 21:30 hodin bylo již uhašené požářiště předáno jednotkou SDH Varnsdorf místní jednotce Dolní Podluží k závěrečnému osmihodinovému dozoru.

Při jízdě zpět na naší základnu jsme byli informováni jedním z našich kolegů, který jel před námi svým autem, že ze spodní části slévárny na ulici Mladoboleslavská se kouří. V té době nám ke slévárně zbývalo cca 500 metrů rovné silnice, takže jsme byli na místě téměř okamžitě. Cestou jsme informovali KOPIS o nastalé situaci a bezprostředně po prvotním průzkumu oznámili operačnímu středisku požár a požádali o vyslání jednotky HZS (hasičská stanice je téměř na dohled).

Plameny a houstnoucí kouř byly v jednom místě sklepních prostor, proto dobrovolní hasiči rozbili okenní výplně a zahájili proudem „C“ hasební práce, kterými se jim podařilo oheň lokalizovat, tedy zabránit dalšímu síření. Během chvíle dorazila na místo jednotka HZS a převzala velení.

Na plotě objektu byl přestřižen zámek a otevřenými vraty byly nasazeny oba přetlakové ventilátory, následně byl po odkouření požár příslušníky HZS v dýchacích přístrojích zlikvidován. Hořely zde pouze staré navozené parkety, které byly narovnány do výšky cca 2 metrů na dvou velkých hromadách.

V místě, kde došlo k požáru, byly ohořelé parkety rozhrabány a ohnisko požáru prolito vodou.

O požáru byl informován majitel i správce objektu, kteří sdělili, že materiální škodu nebudou vyčíslovat, ani hlásit.