29.01.2014 – Požár opuštěné vily v Dolním Podluží

30.01.2014, 00:15 Požáry

Krátce po čtvrt na tři v noci, ve středu 29. ledna 2014, bylo na linku tísňového volání oznámeno, že hoří střecha opuštěného domu u autobusové zastávky nedaleko hospody v Dolním Podluží.

Na místo okamžitě vyrazila jednotka profesionálních hasičů z Varnsdorfu, společně s nimi vyjeli dobrovolní hasiči z Dolního Podluží, Horního Podluží, Rumburku a Varnsdorfu.

V době příjezdu prvních zásahových automobilů na místo hořela střecha vily, zasaženo bylo také podkroví. Hasiči okamžitě začali pomocí několika vodních proudů s hasebními pracemi, zasahovali jak zevnitř budovy, tak zvenčí, pomocí automobilového žebříku.

Před ohněm se podařilo ochránit okolo stojící budovy, ne však zbylé vybavení opuštěné vily, plameny během následujících hodin spolykaly jak dřevěné stropy, tak i podlahy a prostory mezi nimi, postupně došlo k propadu konstrukcí až do přízemí – to vše navzdory neustálému hašení a dovážení další a další vody pomocí hasičských cisteren.

V průběhu dne pak hasební práce pokračovaly, celkové zkáze objektu však už hasiči nemohli zabránit. Jednotky místo zásahu postupně opouštěly a po odpočinku členů se vracely, dorazila také plošina hasičů z Jiříkova.

Likvidační a hasební práce pokračovaly až do noci, ještě před třiadvacátou hodinou hasiči na místě rozebírali konstrukce a dohašovali zbylá ohniska.

Počet „vydýchaných“ dýchacích přístrojů či kubíků vody, jež objekt spolykal, snad ani nelze spočítat.

Teplota se v době zásahu pohybovala stále v minusových teplotách, poradit si s ní museli jak hasiči, tak i policisté a strážníci, kteří nejprve odkláněli dopravu na objízdnou trsu a následně kyvadlově řídili provoz – průjezdný byl na frekventované silnici pouze jeden jízdní pruh.

Škoda a příčina vzniku požáru jsou předmětem dalšího vyšetřování.