04.03.2013 – Záchrana osoby z probořeného ledu u Billy

04.03.2013, 23:23 Cvičení a výcviky

Třetí vodní plocha v katastru Varnsdorfu a spolu s ní třetí výcvik profesionálních i dobrovolných hasičů na ledě, takové bylo první pondělní březnové odpoledne na rybníčku u marketu Billa.

V pondělí 4. března 2013 po patnácté hodině byla při kontrole zamrzlé vodní plochy sloužící ke sportovnímu rybaření členem rybářského svazu spatřena na zamrzlé vodní ploše labuť, která seděla přibližně 30 metrů od břehu na zamrzlé vodní ploše. Jelikož se labuť delší dobu nezvedala a na tomto rybníku nebyl nikdy zaznamenán výskyt labutí, nabyl rybář přesvědčení, že labuť je zraněná a přimrzla k vodní ploše.

Rozhodl se tedy, že labuť vyprostí z ledu sám. Když se k labuti přiblížil, ta se vyplašila, zvedla se a odletěla pryč. Máváním křídly ale zároveň vyplašila rybáře, ten provedl několik nekoordinovaných pohybů a led se s ním probořil. Rybář se pokoušel dostat se na ledovou plochu zpět, ale led se pod ním dále bořil a v ledové vodě (2-4 °C) došlo k paralýze těla. Rybář se už nedokáže bez pomoci dostat z vodní hladiny na led.

V autě byl naštěstí jeho přítel, který se ale bál vstoupit na zamrzlou vodní hladinu a okamžitě zavolal tísňovou linku 150. Krajské operační a informační středisko HZS neprodleně předalo informaci o události na stanici profesionálních hasičů Varnsdorf a Zdravotnické záchranné službě Rumburk (pro účely cvičení „suplovali“ Záchranáři Česká Kamenice).

Protože nebylo času nazbyt, ihned po příjezdu jeden z profesionálních hasičů oblékl záchrannou vestu a v „těžkém“ zásahovém oděvu skočil se žebříkem do ledové vody a osobu za pomoci svých kolegů dostal na břeh, kde se jí již ujali záchranáři. A přibližně sedm minut po nahlášení události (časové údaje z fotek – nahlášení 15:03, osoba vytažena 15:10) na operační středisko je osoba zachráněna a odvážena sanitkou.

Tím skončila první část odpoledne – jednalo se o předem připravené taktické cvičení.


V druhé polovině odpoledne si pak přítomní dobrovolní hasiči z Varnsdorfu, Dolního Podluží, Horního Podluží a Rumburku několikrát vyzkoušeli záchranu figurantů za pomoci nejrůznějších záchranných prostředků – vždy dle vybavení jednotky, použity byly žebříky, páteřní deska SPENCER či novinka ve vybavení varnsdorfských hasičů HANSA BOARD.

Školení se zúčastnila také Městská Policie Varnsdorf, jejíž strážníci mají „velkou šanci“ být u podobného zásahu jako jedni z prvních. Zásah v ledové vodě si vyzkoušeli také přítomní členové Záchranářů Česká Kamenice.

[googleMap]map[/googleMap]