10.7.2007 – Nehoda cisterny

11.07.2007, 19:34 Nehody

Úterý 10.7. nepatřilo pro hasiče ve Varnsdorfu ke šťastným dnům. Při jízdě k zásahu byla jejich cisterna vytlačena ze silnice.

Operačnímu středisku byla nahlášena dopravní nehoda osobního vozidla s následným požárem na mezinárodní silnici 1/9 v úseku kopce zvaný Scheber. Na místo události vyjížděla jednotka HZS ÚK ÚO Děčín stanice Varnsdorf s vozidlem CAS24 Tatra 815. Při průjezdu táhlou pravotočivou zatáčkou v obci Dolní Podluží, se Tatra setkala s tahačem Renault Maxi s návěsem, který si z obavy z nezpevněné krajnice u místního potoka v zatáčce nadjel a dostal se za polovinu vozovky. Hasiči se na mokré vozovce snažili zabránit bočnímu střetu s protijedoucím vozidlem a přitom se dostali až na hranu vozovky, kde následně zachytili předním nárazníkem a bokem o hranu terasy se schody. Po střetu obě vozidla pokračovala dále v jízdě, velitel výjezdu pouze oznámil nehodu operačnímu středisku a zároveň požádal Městskou policii ve Varnsdorfu o zastavení uvedeného kamionu. Všímavá hlídka MP si uvědomila, že při jízdě na okraji města viděla popisované vozidlo zajíždět do areálu strojírenského podniku, proto po dohodě s operačním vjela do areálu a řidiče požádala o identifikaci a spolupráci. řidič kamionu potvrdil, že se v uvedeném místě setkal s hasiči, ale vzhledem k tomu, že nedošlo ke vzájemnému střetu a v zrcátku viděl, že vozidlo pokračuje v jízdě k zásahu, nabyl přesvědčení, že se manévr obešel bez komplikací a pokračoval v jízdě. Po vysvětlení situace se ochotně vrátil na místo nehody, kam se po ukončení zásahu dostavilo i vozidlo HZS a spolupracoval na vyšetřování dopravní policií.

Při nehodě nebyl naštěstí nikdo zraněn, vzhledem ke značné škodě na vozidle a na terase soukromého domu byla nehoda předána k řešení na odbor dopravy MěÚ Varnsdorf.

Jsem přesvědčen, že pro poučení ostatních strojníků (s čím musí při výjezdu počítat) se každá podobná událost má zveřejnit, proto bych chtěl požádat všechny čtenáře o slušné a zdrženlivé komentáře, v opačném případě by musel být článek stažen a již bychom se také v budoucnu s podobnými reportážemi nemuseli setkávat.