Hasičské slavnosti v Litoměřicích

21.06.2007, 14:15 Novinky

Přinášíme velký seriál z hasičských slavností ze dnů 15. až 17. června 2007.

Slavnosti v Litoměřicích to je především přehlídka hasičské techniky od dob minulých až po vymoženosti současné techniky. I letos bylo opravdu na co koukat.

Výstava techniky 15. – 16. 7. 2007

Do Litoměřic jsme vyrazili už ve čtvrtek večer. Nejeli jsme se pouze bavit, ale především pomáhat s organizací. V pátek večer proběhla porada jednotek před slavnostním nástupem a rozlosování koní do průvodu – ne každá jednotka s historickou koněspřežnou stříkačkou sebou koně přivezla, takže jako každý rok se o několik párů koní losovalo.

Porada jednotek před slavnostním nástupem

Počasí nevycházelo úplně stoprocentně a v pátek se strhla průtrž mračen. Historická technika proto musela být narychlo uklizená do dvou pavilonů – nebo spíš napěchovaná?

Zagarážovaná vystavovaná technika

V sobotu v deset ráno vypukl vrchol celých slavností, začala přehlídka všech zúčastněných hasičských sborů a techniky. Před váženými hosty slavností, jako byl ministr vnitra Ivan Langer, starosta Sdružení hasičů čech, Moravy a Slezska Karel Richter, starosta města Litoměřice Ladislav Chlupáč a mnoho dalších, projelo kolem čtyřiceti historických vozidel až do roku 1960, proběhlo přes deset koněspřežných hasičských stříkaček a prošly stovky hasičů ze všech koutů české republiky, ale i zástupci ze Slovenské republiky a Maïarska.

Slavnostní nástup a průvod

Poté se všechna technika a lidé přesunuli průvodem z náměstí až na výstaviště. Pro hosty pak jela speciální kolona veteránů na náměstí znovu ještě po poledni.

V.I.P. historická jízda

Následovalo vyhodnocení nejlepšího hasičského webu, o kterém jsme již psali.

Večer zakončila i tak bohatý program ještě ukázka nejrůznější techniky. Ke klasice již patřil hasicí monitor (na hašení ropných polí, skladů a chemických zásobníků). Bonusem pro tento rok byla přehlídka vrtulníků armády a Ministerstva vnitra, které nad Labem předváděli neuvěřitelné výkony. Třešničkou na dortu se stala vodní fontána pod vedením Jiřího Havnera ze Skalice u české Lípy a fantastický ohňostroj.

Lodní náměstí – ukázka techniky

Závěřečné díky zaznělo všem zúčastněným jednotkám v neděli dopoledne. Ovšem ani hasiči se nenechali zahanbit a organizátory akce téměř zasypali nejrůznějšími dary. Pamatovali i na jednu z hlavních organizátorek Alenu Borlovou, která se podle slov Jindřicha Hejduka musí začít snažit o miminko bezprostředně po slavnostech, aby stihla zorganizovat i další ročník. Dojetím mnohdy oba ztratili reč.

Závěrečné setkání jednotek