08.02.2012 – Požár v ulici Seifertova – rozmrazování přívodu vody

09.02.2012, 09:44 Požáry

08.02. 18:46 POŽÁR, NÍZKÉ BUDOVY, I.st. Děčín, Varnsdorf, Seifertova, hoří byt, izolace baráku.

Krátce před 19 hod. rozřízl podvečerní mrazivý klid hukot sirén. Po přijetí hlášení se naplnily dlouho oddalované obavy všech hasičů – hašení v podmínkách silných mrazů. Na místo požáru vyráží jako první CAS32 T148 se dvěma hasiči, po chvíli následovaná CAS24 Terrno, která zpočátku řešila problémy s el. instalací. Další dva strojníci čekají na stanici na první zprávy „od ohně“ zda nebude třeba další technika (žebřík, cisterna) a po chvíli odjíždějí na místo velitelským vozem.

Na místě požáru zatím dobrovolní hasiči doplňují své profesionální kolegy, připravují se na nástup v dýchacích přístrojích a natahují druhý ochranný „C“ proud do objektu a po zjištění, že se jedná o půdní vestavbu, jej umísťují do prostoru půdy nad zasaženým bytem. Mezitím probíhají hasební práce ve špatně přístupném prostoru mezi kuchyní a střechou objektu.

Pro vyšší účinek hašení je ve vnitřních prostorách používána turbo proudnice s kartuší. Přestože se všichni zasahující hasiči snaží co nejvíce šetrný zásah, dochází k prodření a následnému prasknutí jedné útočné hadice „C“. Další škody způsobuje proud vody, který se valí z rozmrazeného, ale požárem poškozeného přívodu vody do bytu.

Na půdě zatím druhé družstvo za pomoci motorové pily a bourací sekery odkrývá prostor nad požárem a snaží se jej odvětrat a dohasit. Po likvidaci požáru a uzavření všech přívodů vody je celý prostor odvětrán za pomoci přetlakové ventilace a následně zkontrolován infrateploměrem.

Doutnající ložiska byla bodově dohašena kartušovou proudnicí a požářiště bylo předáno vyšetřovateli příčin vzniku požárů HZS a následně majiteli na dohled. Před odjezdem byla v nezasažené části bytu zprovozněna elektroinstalace aby za pomoci prodlužovacího kabelu mohl být zprovozněn plynový kotel, který se nacházel v kuchyni. Zásah byl ukončen ve 20:42 hod., kdy se jednotka vrátila na základnu.

Negativní jevy při požáru:

  • výjezd CAS24 Terrno byl ovlivněn závadou na el. instalaci – vozidlo bylo nastartováno až po restartu palubního počítače za pomoci externího zdroje,
  • silný mráz komplikoval hašení, v celém objektu bylo namrzlé schodiště a docházelo k zamrzání odvodňovacích armatur zejména na nových vozidlech,
  • SMS z operačního střediska spouštějící poplach pro dobrovolnou jednotku přišla s tříminutovým zpožděním.

Během požáru nedošlo k žádnému zranění ani poškození techniky.

[googleMap]map[/googleMap]