28.09.2006 – Varnsdorf, pumová hrozba a požár sena

03.10.2006, 08:00 Požáry

čtvrteční podvečer krátce po našem cvičení se ozval telefon z operačního střediska. Byl vyhlášen tzv. skrytý poplach, tedy poplach vyhlášený pouze 2 systémy rozesílání krátkých textových SMS zpráv…

První systém je rozesílán pomocí ústředny městského rozhlasu, druhý záložní je odesílán se serveru v Ústí nad Labem.

Nebyl to ten den první zásah, ten začal už dopoledne asistencí a dovozem sorbentů na vyproštění vozidla po dopravní nehodě z jímky na pitnou vodu.

Po příjezdu do zbrojnice byli všichni příslušníci poučení o tom, že se jedná o avizovaný bombový útok na market PLUS v centru města. Na místě už zasahovala jednotka HZS, která k objektu připravila tři útočné nezavodněné proudy, dále Policie čR a Městská policie. Abychom zbytečně nebudili pozornost na místo zásahu jsme se přesunuli s vozidly Tatra 813 CAS32 a Oplem bez použití výstražného zařízení. Na místě jsme se zařadili mezi další čekající složky. I když pravděpodobný pachatel oznámení byl ihned zadržen policií (hlídač v marketu), odmítl se přiznat a také vzhledem k jeho podnapilému stavu a jeho výskytu během dne v marketu, musela být přijata opatření k možnému výbuchu. Samotný market a jeho okolí bylo 1,5 hodiny před udávaným časem výbuchu hermeticky uzavřeno, stejně tak i průjezdní komunikace kolem objektu a parkoviště. Během čekání byl nahlášen požár trávy u základní školy v ulici Karlova, který odjela likvidovat naše jednotka. V průběhu zásahu se na do marketu dostavil policiejní pyrotechnik a byl povolán i pes na zjišťování výbušnin. 15 min. před udávaným časem exploze byl uzavřen přívod plynu do objektu (kotelna) a vypnut přívod elektrického proudu. 15 min. po udávaném času výbuchu byl objekt znovu prohledán pyrotechnikem, byly obnoveny dodávky energií a objekt byl pro jistotu zkontrolován psem. Poté byla akce ukončena, a po obnovení dopravy se jednotky vrátily na základnu.