21. 5. Vichřice ve Varnsdorfu

21.05.2006, 13:00 Živly

Na základě upozornění operačního střediska v Děčíně jsme se začali připravovat na možný zásah vichřice…

Během dalších 10 minut, ve 21:11 hodin zasáhla území okresu Děčín bouře doprovázena silným větrem. Jednotky HZS a SDHO postupně zasahovali u událostí na území okresu. Převážně se jednalo o spadlé stromy na komunikace a el. vedení.
Ve Varnsdorfu jsme vyjížděli na následující zásahy: Bratislavská – pád lípy na obytný dům, Výpadová – pád velkých větví na vozovku, Lipská – pád lípy do místního rozvodu el. sítě, Měšťanská – pád topolu na budovu trafostanice a ulice Petra Bezruče – utržený drát NN a jeho pád na vozovku. Jednotky HZS a SDH prováděly rozřezávání padlých stromů, odklízení větví a odklízení převrácení popelnic a dalších předmětů padlých na komunikace.
V neděli 21. května byly dokončeny dva největší zásahy, které byly přerušeny v nočních hodinách z důvodu bezpečnosti. Menší zásah prováděli příslušníci HZS ve spolupráci s pracovníky energetiky, druhý zásah prováděla firma klempířství Jaroslav Novák z Varnsdorfu.

Další zásahy na území okresu Děčín:
Jednalo se: utržená střecha – Děčín I, ulice Tyršova, stromy – Děčín – Obloukova, Lesné, 3x Bechlejovice, Děčín – Lázeňská, 2x Hřensko, Varnsdorf – Bratislavská, Varnsdorf – Lipská, Království, Huníkova směr Žandov, Varnsdorf – Výpadová, Rumburk – Jitřní, 2x Jetřichovice, Z Krásné Lípy směr Rybniště, Krásná Lípa – Zahrady, Krásná Lípa – Sněžná, Krásná Lípa směr Kyjov, Jiříkov – 9.května, Arnoltice, Varnsdorf – Měšťanská, Sněžník.
Dále 3x planý poplach:
Varnsdorf – Lesní, Děčín III – pod Chlumem, Veselé u Rabštejna.
Mimo tyto zásahy došlo ještě k požáru osobního vozidla Markvartice směr Jánská.

Na veškeré tyto události vyjížděly následující jednotky: HZS PS Děčín, HZS PS Varnsdorf, HZS PS Šluknov, HZS PS česká Kamenice, SDHO Děčín III, SDHO Boletice, SDHO Horní Žleb, SDHO Hřensko, SDHO Horní Habartice, SDHO česká Kamenice, SDHO Krásná Lípa, SDHO Varnsdorf, SDHO Rumburk, SDHO Jiříkov.

Na následujích fotografiích vidíte dva největší zásahy Varnsdorf – Bratislavská, Varnsdorf – Lipská. Zásah na Bratislavské ulici komplikovaly kabely uložené v kořenech stromu.