12.04.2009 – Požár lesa, Jiřetín pod Jedlovou

12.04.2009, 21:52 Požáry

12.04 14:22:52 POZAR, LESNI, POLNI POROST TRAVA, I.st. Decin, Jiretin pod Jedlovou, pozar lesa, pod jeleni skalou, odbocka na Jeleni skalu po zelene.

Více jak 50 profesionálních a dobrovolných hasičů z Ústeckého a Libereckého kraje hasilo rozsáhlý požár v nepřístupném terénu v místě zvaném Pod Jelení skálou v katastru obce Jiřetín pod Jedlovou (ÚK) a Svor (LK). Jednotka HZS Varnsdorf (Tatra 815 CAS 32, MAN CAS 24), doplněná jednotkami SDH Rumburk (Tatra 815 CAS 32, VW Transporter VEA), Dolní (LIAZ CAS 24, PPS 12, plovoucí čerpadlo) a Horní Podluží (Tatra 815 CAS 32, IFA CAS 16), Krásná Lípa (Tatra 148 CAS 32), Varnsdorf (Tatra 148 CAS 32, Tatra 813 CAS 32), Nový Bor (?), Cvikov (Tatra 148 CAS 32) a Jablonné v Podještědí (Škoda 706 CAS 25), hasila požár lesní hrabanky na ploše cca 2 – 3 hektarů.

Pro doplňování vody byla určena jednotka Dolní Podluží, čerpání probíhalo na hlavní silnici 1/9 před benzínovou čerpací stanicí z nádrže Lesné. Bezpečnost a řízení provozu zajišťovala Policie ČR. Během dálkové dopravy vody došlo v jedné ze zatáček na lesní cestě k zapadnutí jednoho z cisternových vozidel, které bylo vyproštěno další z cisteren. Od stanoviště cisteren byla voda dopravována dálkovým dopravním vedením „B“ k rozdělovači, na trase bylo k zajištění tlaku použito posilové čerpadlo Honda. Po lokalizaci požáru byl požár postupně likvidován dvěma proudy „C“ za postupného snižování počtu hadic směrem zpět k rozdělovači, další členové jednotek postupně procházeli požářiště a za pomoci ručního nářadí a PET lahví s vodou zalévali drobná ohniska.

Po částečné likvidaci požáru byly postupně odesílány na základny nejdříve jednotky z Libereckého kraje, jednotky z Ústeckého kraje postupně zlikvidovaly útočné a dopravní vedení a po rozdělení věcných prostředků se vracely zpět na základny, kde uváděly techniku a hadice zpět do výjezdu. Při požáru byly několika jednotkami použity motykosekery, které jsou lehké a udělaly nejvíce práce. Všichni zúčastnění doufají, že se na místo nebudou muset vracet a že Velikonoční pondělí nestráví opět při kolektivní zábavě v lese.

Ztráty a nálezy: V průběhu zásahu byla nalezena krytka hledáčku zn. Canon. Pokud někomu chybí, nechť se ozve na e-mail michal@safus.eu, určitě se domluvíme na vrácení :-)

[googleMap]map[/googleMap]