RE: Kam se poděla originalita?

15.08.2004, 22:34 Novinky

Reakce webmastera serveru HasiciDo.CZ na zkreslený a neúplný článek s názvem „Kam se poděla originalita?“ vydaný na serveru

Hasici.Varnsdorf.cz v úterý 27. července 2004 ve 23:05 hod. …

Kopírování?
Základem obou nejlepších hasičských webů (a ještě desítek jiných stránek v celém Internetu) je PHP Nuke. Jedná se o redakční systém, který si může v současné době ještě bez poplatku stáhnout kdokoli.
Tento systém obsahuje cca pět základních vzhledů, z kterých si webmaster jeden zvolí, nebo si stáhne nějaký jiný. My i HasiciDo jsme zvolili jeden ze základních pěti. Do této chvíle je vše naprosto v pořádku a bez problémů.

Webmastera serveru Hasici.Varnsdorf.cz bych velice rád upozornil, že vymazáním copyrightu v patě stránek porušil autorská práva vývojářů redakčního systému PHP-Nuke. V licenci (GNU General Public License) je psáno, že webmaster, který se rozhodne využívat redakční systém PHP-Nuke musí v patě stránky ponechat autorův copyright. Pokud se tak nestane, bude autor (Francisco Burzi) nucen další nové verze tohoto redakčního systému zpoplatnit. Tudíž díky webmasterovi serveru Hasici.Varnsdorf.cz a jemu podobným, se bude v budoucnu za redakční systém PHP-Nuke platit.


   
Na levém snímku je pata stránky serveru HasiciDo.CZ,
na pravém je pata stránky serveru Hasici.Varnsdorf.cz.



Nejnápadnější kopírování našich stránek nastalo ze strany serveru HasiciDo při změně ikonek.

Bylo snad něco méně nápadné?


Do té doby HasiciDo používali u každého článku jen jedno téma, a to ikonku se znakem SH čMS.

Ano, toto je pravda, jen bych to místo „kopírování“ nazval „převzetí DOBRÉHO nápadu“. Při kopírování bych totiž musel varnsdorfské ikonky používat na stránkách serveru HasiciDo.CZ, což se nestalo.


Témata článků
Z jakého důvodu teï najednou mají téměř identická témata a jejich ikonky jako my? Protože o nich také píší? Ale kdepak… U naprosté většiny témat, jejichž ikonky teï následují, nemají jediný článek!

A co Historie?!

0 článků 0 článků



HasiciDo.CZ měli oproti Varnsdorfu ke dni 27. 7. 2004 o 13 témat více, a tak opět uvádím, že nešlo o kopírování, nýbrž o převzetí dobrého grafického nápadu.

Ale nebyl to jen server HasiciDo.CZ, kdo přebíral grafické nápady. Webmaster Varnsdorfu, ač to v původním článku nepřiznal, převzal od HasiciDo.CZ také několik grafických úprav.

Varnsdorfští začali například na své fotografie přidávat copyright.


   
Proč toto nevyužili na serveru Hasici.Varnsdorf.cz již dříve?

A co říkáte těmto obrázkům?



Na této ukázce je vidět úvodní obrázek v logu stránky
na serveru HasiciDo.CZ již ze dne 17. 2. 2004 …


… v té době používali Varnsdorfští tento obrázek v úvodním logu …


… a po určité době jej změnili za tento.



Poloprůhledné proužky přes fotografii asi nejsou náhoda, že?


články
říkáte si, že je tu opravdu pozoruhodná shoda? To ještě není zdaleka všechno!
Nejvíc nám HasiciDo vyrazili dech článkem ze dne 7. 6. 2004 o jejich umístění. článek by nás možná tolik nezaujal, kdyby se u něj 9. 6. 2004 neobjevila poznámka, že byl článek doplněný o fotografie cen za druhé místo.
Do této doby totiž server HasiciDo možnost vložení poznámky nikdy neuplatnil…

Jako Varnsdorf nikdy před tím neuplatnil vložení copyrightu do fotografií.


… a tak po doplnění poznámky a jejího obsahu najednou vznikl dojem, že oba články pocházejí z jedné dílny.

Poznámka se objevila z důvodu změny již existujícího a několikrát čteného článku ostatními uživateli.
Pokud se podíváte na fotografii jedné z cen a to databanky MVčR na serveru HasiciDo.CZ, zjistíte že byla pořízena cca. o 30 minut později (viz. dodatek pod obrázky), než ji pořizovali varnsdorfští. Tudíž jsme měli téměř současně ve stejný den – stejný nápad o umístění fotografií získaných cen na web.
Podotýkám, že článek o umístění v soutěži byl zveřejněn na serveru Hasici.Varnsdorf.cz až v 18:37 Sunday @ 06. June 2004.

HasiciDo.CZ
Hasici.Varnsdorf.cz
Date: 6. 6. 2004
Time: 17:02:45
Exp. Time: 1/50
FNumber: 3.2
ExProgram: Normal
ISO: Auto
Make: Canon
Model: Canon PowerShot G3
Date: 6. 6. 2004
Time: 16:39:27
Exp. Time: 1/100
FNumber: 3.2
ExProgram: Normal
ISO: 100
Make: Konica Minolta, Inc.
Model: DiMAGE Z2



Na prvním snímku je čas uvedený v GMT, na druhém je čas uvedený v SELč (nad letopočtem 2004 je zobrazen nápis „summer“).
Pod snímky jsou uvedena data z Exifu fotografie, kde čas pořízení snímku je uveden v SELč.


A kdo má tedy lepší stránky?

Porota udělila serveru Hasici.Varnsdorf.cz titul „Nejlepší www stránky sboru SDH“. Ptám se tedy, proč si varnsdorfští tuto otázku stále pokládají? Možná, že kdybychom měli i my ostatní v porotě kamarády či známé, tak by pořadí dopadlo úplně jinak. Nemyslíte?


Záleží jen na Vás, které stránky se Vám budou zdát přehlednější. My jsme zvolili složitější rozdělení odkazů do bloků, které však má podle nás jak opticky, tak tématicky lepší uspořádání. HasiciDo mají celé menu v jednom bloku oddělené nepříliš nápadnými nadpisy.

Jak by řekla Anička – to je Váš názor! :-)


Pokud se zaměříme na úvodníky ke článkům, mohou nás zaujmout detaily, jako jsou datumy přeložené do češtiny, zmenšený prostor v dolní části úvodníku,…

Pokud se zaměříme na kontakty, tak ty jsou na HasiciDo.CZ vnořeny přímo do stránek, varnsdorfské kontakty vyskakují jako Pop-Up okno. Toto nejen otravuje oproti datumu vydání článku v angličtině, ale dokonce zatěžuje více paměti na starších počítačích. čím více otevřených oken, tím větší nároky na paměť!


…ale především odkazy přímo v nadpisu článku.

A víte, že jsem si těchto odkazů v nadpisu článku dodnes nevšiml. Na internetu se totiž logicky klikne na to, co je podtržené. Zkuste si ZDE (otevře se nové okno) v textu kliknout na skrytý odkaz. Nejprve ho ale budete muset najít, protože není podtržen, ani jinak zvýrazněn! Už jste ho našli? Bude to určitě ještě chvilku trvat. Pokud by byl totiž podtržen, byl by k nalezení jedním okem a nemuseli byste jezdit myší po monitoru sem – tam a hledat řádku po řádce.


Někteří mohou ocenit i absenci reklam. V budoucnosti samozřejmě přibude ikonka hostujícího serveru a dalších souvisejících odkazů, nikoliv však reklamy na pivo a jim podobné.

V budoucnu se na serveru HasiciDo.CZ ikonka hostujícího serveru neobjeví, jelikož si SDH Domažlice platí vlastní webhosting.
Rodinný pivovar Bernard z Humpolce sponzoruje domažlickým různé akce, tak jako varnsdorfským město poskytuje web prostor. Tak proč by se server HasiciDo.CZ nemohl tímto způsobem Bernardu odvděčit? Vždyť u varnsdorfských přeci v budoucnosti také přibude ikonka hostujícího serveru.


Nakonec bychom ale chtěli zdůraznit to nejdůležitější – smyslem našeho webu není okouzlit jen atraktivním vzhledem (jistě i my bychom se mohli leckde inspirovat), ale poskytovat KVALITNÍ, KOMPLEXNÍ, PřEHLEDNÝ a AKTUÁLNÍ informační servis.

Myslíte si, že tato fotografie umístěná na serveru Hasici.Varnsdorf.cz (s nezakrytým obličejem zraněného, pozn. autora) splňuje výše uvedené požadavky? Rád bych věděl, zda tento poškozený dal varnsdorfským písemný souhlas s umístěním své fotografie na internetu!



Obličej zraněného byl autorem tohoto článku
zakryt mozaikou z výše uvedeného důvodu.



A co dodat závěrem?



Pokud kážež vodu, nepij víno!



Tímto chci jen říci, že když HasiciDo.CZ opsali některé nápady a varnsdorfští je za to chtějí kritizovat, neměli by též od domažlických opisovat!!!

Zdeněk Mleziva
webmaster serveru HasiciDo.CZ