02.03.2013 – Výcvik záchrany osob z probořeného ledu II.

02.03.2013, 18:12 Cvičení a výcviky

V sobotu 2. března se uskutečnila druhá část výcviku – Záchrana osob z vodní hladiny – vyproštění osob z probořeného ledu.

Druhé části se zúčastnili kolegové, profesionální hasiči z Varnsdorfu a hasiči z Rumburka (JPO II), kteří jsou partneři projektu „Hasiči Varnsdorf, Rumburk, Großschönau, Seifhennersdorf – poskytování vzájemné pomoci, podpořeného z Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko.

Rumburští hasiči si z této dotace pořídili 2 ks potápěčských obleků a 10 ks suchých pracovních obleků Hiko Sport Quatro. Obě téměř sousedící jednotky jsou tak vybaveny celkem 3 potápěčskými komplety a 15 suchými pracovními obleky pro práci na vodní hladině. Výcviku se z jednotky SDH Varnsdorf aktivně účastnili zejména ti členové, kteří minule nemohli.

Výcvik byl opět zahájen krátkým teoretickým proškolením a ukázkami a pak vzhledem k nepříjemnému větru byl co nejdříve zahájen i praktický výcvik. Led již nebyl příliš silný a tak byly ideální reálné podmínky na proboření se téměř kdekoliv.

První záchrana byla poskytována pomocí jednoho a později i dvou dílů nastavovacích žebříků, další záchrana se trénovala za pomocí házedel a záchranné desky Hansa Board (viz minulý článek). Poslední fáze výcviku již byla spíše opakovaným trénováním všech záchranných postupů a hasiči si je tak užívali, že skupina dětí procházejících po hrázi jen zírala, jak si dospělí dovedou v ledové vodě hrát a řádit.

Během výcviku se ukázalo, že rukavice dodané s pracovními obleky Agama jsou příliš tenké a ruce v nich při práci na ledě snadno promrzají. U potápěčské verze obleku Agama byly použity neoprénové potápěčské rukavice tloušťky 5 mm, ve kterých už chlad nebyl tolik cítit. Se stejným problémem se potýkali i členové JSDH Rumburk. Jejich obleky mají navíc zvlášť gumové holínky, do kterých se dostane voda a záchranář tak rychleji prochladne.

Zároveň se ukázalo, že je zapotřebí vzájemně doplnit výstroj, jelikož profesionální hasiči disponují perfektními záchrannými vestami, postrádají však suché pracovní obleky. Dobrovolným jednotkám naopak chybí  záchranné multifunkční vesty a házedla.

Dohromady však  jsou hasiči dvou největších měst šluknovského výběžku velmi dobře vybaveni pro podobné zásahy a je jen zapotřebí na zimní období připravit 1-2 suché obleky do výjezdové garáže tak, aby byli schopni se do nich předobléci před výjezdem a doobléci se během výjezdu tak, aby byli na místě zásahu okamžitě schopni poskytnout požadovanou pomoc co nejrychleji.

Po skončení výcviku bylo místo výcviku označeno řádně výstražnými červeno-bílými páskami.

Jiří Sucharda, velitel JSDH Varnsdorf, foto: MIW

[googleMap]map[/googleMap]