Kdo to ví, odpoví, odpoví mi na otázku….

02.09.2004, 22:23 Novinky

Ministerstvo dopravy čR (dále jen „MD čR“) rozhodlo, že výše uvedené jednonápravové požární přívěsy budou vybaveny dokladem „Technické osvědčení silničního vozidla“ a dokladem „Výpis osvědčení silničního vozidla“ (dále jen „technická osvědčení“).


Tak takhle nějak začíná text na oficiálním serveru HZS www.mvcr.cz. O tomto problému se již diskutovalo nějakou dobu, poté vše umlklo a nyní je to tu. Dalo by se říci: pochopitelná věc, vždyť i přívěsy za osobní vozidla mají stanovená přesná pravidla pro jejich evidenci a provoz po pozemních komunikacích…..jenže vše má své ALE…

U SDH po celé republice jsou, nebojím se odhadnout, sta, možná tisíce takových vozíků. Pro vydání technických osvědčení je potřebná technická prohlídka vozíku provedená Stanicí technické kontroly. Ta bude hrazena žadatelem, tedy obcí či městem, kde pracuje konkrétní SDH. Hrazena bude samozřejmně z kapitoly PO. Jistě nepůjde asi o horentní sumy, ale v případě že jde o 4 vozíky, jako např. v Uhl. Janovicích, ta částka nízká také nebude. Nemluvím samozřejmě o nákladech na dovybavení elektroinstalací dle platného zákona apod. Všimli jste si, že rok od roku stoupají požadavky na technické ale i ostatní vybavení dobrovolných hasičů a vždy se jedná o nařízení jehož splnění se musí platit? Lékařské prohlídky – potřebné ale placené, vozíky – placené, pojištění, školení, výcviky…
S čímpak dalším přijde Gř HZS, aby ulehčilo dobrovolným hasičům a v rozpočtech měst a obcí zůstaly po zaplacení nezbytných nákladů i peníze např. na techniku, ochranné prostředky…..?

Vraťme se k vozíkům. Pro provedení technické prohlídky musí být vozík plně vybaven požárním příslušenstvím dle dokumentace (dokonce s možností jejího stažení ze stránek Gř). Pročpak nám to asi neřekl nikdo v době, kdy jsme vozík UVNITř (bez zásahu do konstrukce) předělali na převoz odsavače kouře, přetlakového ventilátoru…. například. Jakpak teï asi vybavíme vozík vším tím, co již nepotřebujeme nebo máme umístěné jinde? Asi nijak… Takže, zbydou nám krásné červené bedýnky na kolečkách… Ale co, vždyť jsme zvládli horší problémy, ne?

Pokud čekáte tu otázku a ještě jste si z textu nevybrali, pak se tedy ptám: Kam s ním?