07.06.2015 – Požár kůlny s uhlím a dřevem v ulici Jateční

08.06.2015, 01:46 Požáry

07.06.2015 22:24:42, POŽÁR, NÍZKÉ BUDOVY, Jateční, kouř z kůlny 6×4 metrů, kůlna 5 metrů od domu, dům jednopatrový.

Když se v neděli v půl jedenácté večer rozezněly Varnsdorfem znovu sirény, nejednomu z hasičů se – v očekávání pokračování sobotního požáru slévárny – zastavil tep.

Po poslechnutí zprávy oznamující požár kůlny o rozměrech 6×4 metrů v nevelké vzdálenosti od rodinného domu tep klesl na přijatelnou, ale stále vysokou, hodnotu.

Do ulice Jateční tak během 120 sekund od vyhlášení poplachu zamířily dvě cisterny profesionálních hasičů, v několika dalších minutách následované dvěma cisternami varnsdorfských dobrovolných hasičů – ti, jak už to tak bývá, museli opustit naplánovaný nedělní večerní program a vyjet pomáhat tam, kde je to potřeba.

Najít hořící objekt bylo navzdory pomoci policejních hlídek náročné, celá ulice byla zakouřená a kůlna nehořela velkým plamenem. Po chvíli pátrání se ale podařilo objekt nalézt a po roztažení vodního proudu začal samotný hasební zásah.

Po uhašení plamenů viditelných zvenku hasiči v dýchací technice pronikli do kůlny a zahájili ochlazování uskladněného dřeva a uhlí. Další hasiči současně pokračovali s hasebními pracemi zvenčí. Pro dokonalý přístup k doutnajícímu topivu museli pomocí motorových a rozbrušovacích pil rozebrat střechu i zadní část kůlny.

Na odvětrání přebytečného kouře byla nasazena přetlaková ventilace, doutnající zbytky uhlí byly rozhrnuty a dvěma vodními proudy dohašeny. Po uklizení materiálu a odpaření přebytečného potu hasiči mohli po půlnoci odjet zpět na stanici.

Příčinu vzniku požáru na místě zjišťoval vyšetřovatel.