08.10.2014 – Cvičný požár skladu obalů u německých hranic

08.10.2014, 12:51 Cvičení a výcviky

08.10. 10:02:57 POŽÁR, PRŮMYSLOVÉ, ZEMĚDĚLSKÉ OBJEKTY, SKLADY, Varnsdorf, Žitavská, sklad plastových obalů, probíhá evakuace osob, postrádají jednu osobu, žádné nebezpečné látky by neměly být v nejbližším okolí.

Přesně v deset hodin dopoledne ve středu 8. října 2014 nahlásil zaměstnanec varnsdorfské firmy, sídlící jen několik metrů od německých hranic, že ve skladu plastových obalů došlo k požáru.

Operační středisko na místo okamžitě vyslalo šest jednotek z druhého stupně poplachu: HZS Varnsdorf, HZS Šluknov a JSDH Varnsdorf, Rumburk, Horní Podluží a Dolní Podluží. Společně s hasiči na místo zamířili také městští a státní policisté, nechyběla ani sanitka se zdravotníky.

Profesionální hasiči po příjezdu od zaměstnanců zjistili potřebné informace, natáhli vodní vedení a zahájili průzkum objektu, protože při evakuaci provedené před jejich příjezdem bylo zjištěno, že minimálně jedna osoba chybí.

Elektřina vedoucí do objektu byla odpojena, vrata do haly tak museli hasiči otevřít záložním mechanickým způsobem. Po vniknutí do zakouřené haly hasiči prováděli pomocí termokamery průzkum a vyhledávali osoby. Během několika málo minut se jim zraněného člověka podařilo najít a po nasazení vyváděcí masky byl odveden mimo objekt, kde byl předán do péče zdravotníků.

Mezitím dobrovolní hasiči zajišťovali ochlazování protějších lihových zásobníků a zřídili na Mandavě čerpací stanoviště.

Jednomu hasiči z první průzkumné skupiny došel následně uvnitř haly cvičně vzduch v dýchacím přístroji a zkolaboval, museli se o něj postarat jeho kolegové a stejně jako osoba před ním byl předán do péče zdravotníků.

Závěrečné vyhodnocení cvičení neodhalilo žádné podstatnější chyby, podrobná zpráva bude zpracována v budoucnu.


Při reálné situaci by vzhledem k blízkosti státních hranic došlo také k povolání hasičů z Německa, jen kousek za hraničním přechodem mají fungující hydrant a jsou schopni pomoci jak s dopravou vody, tak i hasebním zásahem.