04.04.2014 – Požár odpadu v areálu varnsdorfské Velvety

04.04.2014, 23:00 Požáry

04.04. 21:18 POZAR, PRUMYSLOVE, ZEMEDELSKE OBJEKTY, SKLADY, I.st. Decin, Varnsdorf, Palackého, kouří se tam v plechovém hangáru.

Všem varnsdorfským hasičům, jak dobrovolným tak profesionálním, se osmnáct minut po jednadvacáté hodině v pátek večer zastavil alespoň na chvíli dech, protože od operačního střediska dostali informaci o pravděpodobném požáru haly v areálu Velvety. Ze zkušenosti hasiči vědí, že hasit uskladněný materiál, případně stroje v halách, není žádná „legrace“.

Po příjezdu a menším nic-netušení-o-požáru od hlavního vrátného (kouř nahlásil občan) bylo rozhodnuto o průzkumu celého areálu zvenku na který vyrazili městští i státní policisté. V té době se hasiči totiž dozvěděli informaci o kouři v zadní části areálu Velvety, kde je také soukromý objekt uhelných skladů.

Zároveň s telefonátem majiteli uhelných skladů vyjely dvě cisterny ihned na místo, další je za chvíli následovala. Na místě bylo ale zjištěno, že kouř vychází od haly, která se nachází už za plotem Velvety a tak celý přejezdový kolotoč nastal podruhé. Hlavní bránou pak vjely hasičské jednotky společně s policisty konečně do areálu k místu události.

Na místě bylo zjištěno, že se jedná o vzplanutí zbytků po dopoledním nahlášeném pálení, které byly prozíravě pracovníkem firmy (a zároveň varnsdorfským dobrovolným hasičem) umístěny do plechového kontejneru mimo všechny objekty. Kontejner byl umístěn pod kameru, aby jej vrátný mohl během své služby kontrolovat. Při předávání služby noční směně však k předání této informace již nedošlo a tak vznikl celý zmatek.

Na uhašení nakonec stačil jeden vodní proud a několik málo litrů vody.

Za několik desítek minut od nahlášení tak byl „požár“ zlikvidován, hasiči si mohli v duchu oddychnout a vrátit se zpět na základnu. Nepatrná příčina tak způsobila „Poplach v Kovářské uličce“ (Kovářské ulici) :-), neboť pendlování čtyř hasičských houkajících cisteren doprovázených čtyřmi vozidly policie už dlouho nikdo nepamatuje.