Varnsdorfští hasiči zakončili projekt a oslavili 150. výročí

14.12.2013, 22:18 Novinky

Hasičský sbor odměnil své zasloužilé členy, pokřtil knihu o své historii a vyzdobil svůj prapor stuhou darovanou městem

Sbor dobrovolných hasičů Varnsdorf spolu s partnerskými sbory oficiálně a slavnostně zakončil projekt „Hasiči Varnsdorf, Rumburk, Großschönau, Seifhennersdorf – poskytování vzájemné pomoci“.  Stalo se tak 13. prosince v sále Lidové zahrady. Důvod k velkému setkání a oficialitám byl ale ještě jeden: právě v těchto dnech si varnsdorfští hasiči připomínají 150. výročí svého založení. Hosty společenského večera byli kromě varnsdorfských také hasiči ze Seifhennersdorfu, Großschönau, Waltersdorfu, Putzkau, Dolního a Horního Podluží, Krásné Lípy, Rumburku a Skalice u České Lípy.

Velitel varnsdorfských dobrovolných hasičů Jiří Sucharda shrnul úspěšný dvouletý projekt z dotačního titulu Cíl 3 (2011-13), díky kterému se podařilo pořídit moderní záchranářskou techniku a protipovodňová opatření v celkové investici přes jeden milion eur. Přesto se současným stavem nejsou docela spokojeni a hodlají zažádat o finance i v dalším dotačním období 2014-20, například na monitorovací protipovodňový systém.

Jubileum bylo příležitostí k ocenění všech členů hasičského sboru za dobrovolnou službu pro město. Zvláštní ocenění bylo předáno členům sboru, kteří v něm pracují už deset, dvacet či třicet let, a v případě Rudolfa Holuba dokonce padesát let. Následovala ocenění od Okresního sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v Děčíně pro Jaromíra Martana a Josefa Vinopala (který se osobně nemohl zúčastnit), medaile za příkladnou práci ve prospěch sboru pro Milana Fialu, Milana Vojtu a Lenku Holubovou a za zásluhy pro velitele sboru Jiřího Suchardu. Dvacetiletá služba Jiřího Suchardy v čele sboru byla také odměněna pozorností od vedení města. Další projevy uznání zamířily k německým partnerům z hasičských sborů i ke starostům Seifhennersdorfu, Großschönau a Varnsdorfu za vynikající a velmi prospěšnou mezinárodní spolupráci.

Dalším bodem programu byly křtiny publikace k výročí hasičů, autorsky připravené Jiřím Suchardou. Na šedesáti stranách seznamuje s historií sboru a je vybavena bohatým ilustračním materiálem z dávné i nedávné minulosti. Knížka sice vznikala hekticky a na poslední chvíli (první várka výtisků opustila tiskárnu toho dne ráno), přesto je na její obsahové i grafické úpravě znát pečlivá práce.

Oficiální část byla zakončena překvapením, se kterým původně nepočítali ani organizátoři. Město Varnsdorf věnovalo na prapor Sboru dobrovolných hasičů stuhu ke 150. výročí. Po jeho slavnostním dekorování už na všechny čekala zábava, o kterou se postaral K-Band doplněná vynikající občerstvení od kuchaře Jeremyho až z dalekého Illinois, jehož speciality mizely přímo pod rukama hladových hasičů.

Celá oficiální část probíhala dvoujazyčně s tlumočením Ing. Ilony Martinovské.

Martin Havlíček, foto MIW