Varnsdorfští hasiči slavnostně převzali nového Unimoga

19.10.2013, 20:00 Technika

Sobotní ráno se ve Varnsdorfu a Rumburku neslo ve slavnostním duchu – občanům města a v podstatě i členům jednotek byla slavnostně představena nová vozidla, financovaná v rámci společného projektu čtyř sousedních měst z peněz Evropské unie. Varnsdorfští hasiči převzali vozidlo Unimog U5000, v Rumburku pokřtil starosta města nový automobil Land Rover Defender.

Projekt s názvem „Hasiči Varnsdorf, Rumburk, Groβschönau, Seifhennersdorf – poskytování vzájemné pomoci“ je spolufinancován z Programu Cíl 3/Ziel 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2007–2013 v oblasti podpory Opatření na odstranění škod způsobených povodněmi v srpnu 2010 a podpora preventivních opatření souvisejících s povodněmi.
Právě hasiči ze čtyř měst, která kromě silnic spojuje také řeka Mandava (a případný problém vzniknuvší na horním toku se tak přímo dotýká všech), se 19. října 2013 setkali nejprve před rumburskou hasičárnou, kde byly představeny prostředky pořízené díky projektu.

Kromě stanu, čerpadel a elektrocentrály, bylo také poprvé veřejně ukázáno vozidlo Land Rover Defender, které bude co nevidět zařazeno do výjezdu a začne tak sloužit pro zásahy ve složitém terénu, mimo jiné i díky své vysoké brodivosti – hasiči tak nebudou mít problém dostat se do zaplavených oblastí.

Vrcholem dopoledne ale bylo po hromadném přesunu na varnsdorfské náměstí slavnostní představení nového „protikatastro­fického“ zásahového vozidla Unimog U5000, které bude parkovat v garáži varnsdorfské zbrojnice a při zásazích v náročném terénu vyjede na pomoc nejen do zmíněných čtyř měst.

Klíče od vozidla předal starosta města Martin Louka do rukou velitele místních dobrovolných hasičů Jiřího Suchardy. A sotva stihl veškerou techniku požehnat přítomný farář, hasiči už zamířili na místní rybník Mašíňák, kde nově zakoupené vybavení využili při dalším společném výcviku.

Kromě již zmíněných občanů obou měst a německých kolegů přijeli na slavnostní akt s bratříčkem varnsdorfského Unimoga hasiči z Kadaně, nechyběli ani hasiči z Kytlic nebo Chřibské.