Ukázka pro dětský tábor v Jiřetíně pod Jedlovou

19.07.2013, 10:44 Novinky

Ve čtvrtek odpoledne se dobrovolní i profesionální varnsdorfští hasiči vydali do Jiřetína pod Jedlovou, kde již čekaly děti z tábora v rekreačním středisku Netopýr. Nechybělo ani vozidlo městské policie.

Zatímco se děti seřadily na horní části parkoviště, ze směru od Tolštejna již přijíždí houkající a blikající cisterna, řízená odvážným a hrdinným strojníkem. Po zastavení nedaleko hloučku pozorovatelů se dětské pohledy upřely na vyskákavší hasičské dětské družstvo, které hbitě začalo připravovat hasičský útok.

Natáhnout hadice, připojit je k cisterně, roztáhnout vedení, našroubovat proudnice, zavodnit vedení a účinně zasáhnout proti krutému ohni na nedaleké louce, to vše zvládli malí hasiči v rekordním čase – a odměnou za tento heroický výkon jim byl neutuchající potlesk.

Skupinka dětí se následně rozprchla mezi cisterny, kde již byly připraveny ukázky speciálních hasičských obleků, jak pro chemické havárie, tak i pro zásahy ve vodě či na ledu. Zájemci si mohli vyzkoušet i normální zásahový oděv či přilbu, na vlastní kůži tak děti poznali, že pro zásah musí být hasiči dobře fyzicky i psychicky připraveni.

„Na kosmonauta nemá nikdo“, ozvalo se párkrát z dětských úst, ale i tak byl jeden z členů tábora oblečený do zásahového oděvu středobodem vesmíru.

Ukázkovou dvouhodinovku zakončila hasičská sprcha, která zchladila táborníky, hasiče i náhodné kolemjdoucí.

Tatra jede na ukázku

[googleMap]map[/googleMap]