24.04.2013 – Instrukčně metodické zaměstnání ZZS Libereckého kraje

25.04.2013, 08:46 Cvičení a výcviky

Od středečních ranních hodin probíhaly přípravy v areálu štoly svatého Jany Evangelisty Purkyně v Jiřetíně pod Jedlovou na instrukčně metodické zaměstnání Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Jednalo se o plánované cvičení s tematickým názvem „Zával“, kterého se členové naší jednotky účastnili jako figuranti.

Vyhledání osob v podzemí, vyproštění ze závalu, poskytnutí první pomoci a transport na povrch pomocí horolezecké techniky, to vše bylo úkolem složek IZS, především Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Báňské záchranné služby Hamr na Jezeře, Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (lezecká družstva ze stanice Liberec a Česká Lípa), JSDH Růžodol a Water Rescue Liberec. Tyto složky, jak je zřejmé, nejsou z místního „hasebního obvodu“, tudíž povolání jednotek bylo mimo režii poplachového plánu.

Jako figuranti jsme obdrželi scénář ke své roli a zranění, které nám bylo namaskováno členy Českého červeného kříže Liberec. Kolem 9:00 jsme se odebrali do chodeb štoly a rozmístili tak, aby záchranáři neměli jednoduché situace :-) Zachránit bylo potřeba celkem 12 osob. Chodba štoly byla zavalena po výbuchu způsobeným vařením pervitinu, kterou prováděla skupinka 8 osob – především varnsdorfští hasiči :-) Výbuch se bohužel týkal i 4 osob – adrenalinových sportovců, kteří byli na druhé straně závalu na amatérské expedici.

Samotné cvičení bylo primárně zaměřeno na třídění raněných metodou START. Výstavbu podpěr a samotnou záchranu osob ven ze štoly prováděly lezecké skupiny s báňskými záchranáři. Před vchodem do štoly si raněné přebrala ZZS LK a provedla ošetření v nafukovacím stanu s provizorními lůžky a simulovaný transport do zdravotnických zařízení.

Když se naší skupinku „perníkářů“ povedlo ošetřit a rozvézt do nemocnic, zúčastnili jsme se jako přihlížející nelehkých vyprošťovacích prací v druhém sektoru závalu, které prováděla lezecká skupina HZS LK z PS Česká Lípa ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou. Všechny nás potěšilo svezení pásovým vozidlem Hägglunds (HZS LK) a pohled na cvičení ze strany raněných, které je pro nás taktéž přínosem.

Všichni záchranáři mají náš velký obdiv hlavně kvůli stísněným podmínkám, které záchranu lanovou technikou rozhodně nezjednodušují. Fotky mluví za vše a my jsme rádi za takovou zkušenost, kterou doufáme, že budeme společně zažívat pouze v rámci cvičení :-)

Přerovský Jan – velitel družstva JSDH Varnsdorf

[googleMap]map[/googleMap]