12. 1.2006 Varnsdorf, kácení stromu

21.01.2006, 18:00 Novinky

Operační středisko nás vyslalo ke kurioznímu zásahu

Parta svépomocných dřevorubců se na základě povolení a dohody s majitelem pozemku vydala porazit vzrostlý jasan. S prací začali hned po ránu, ale kolem desáté, když strom dokola obřezali pochopili, že strom je trošku nad možnosti jejich výbavy. Měli s sebou sice zcela novou pilu Stihl MS 390, která má dostatečný výkon, ale pouze s 40 cm lištou! Uprostřed stromu, tak vznikl poměrně velký nedořez a strom se začal naklánět na stranu, kde byl rodinný dům. Ani v tuto chvíli neztratili hlavu a do stromu (do řezu) natloukli dřevěné, železné a plastové klíny. To už bylo kolem jedné hodiny a protože se práce nedařila, vzali dřevěný žebřík a začali! s řezáním koruny stromu a větví v cca 10 metrové výšce! V tuto chvíli „držel“ strom celou vahou na cca 20 cm nedořezu! Takto pokračovali až do cca 17 hod. kdy zjistili, že na pokácení stromu nestačí. Na základě telefonátů nešťastných a zoufalých majitelů sousedního ohroženého domu byla na místo povolána hlídka Městské policie, která uzavřela komunikaci a bez váhání zavolala hasiče.

Na místo jsme nejdříve přijeli Oplem a po krátké oblídce jsme s okamžitou platností zastavili veškeré další práce. Na místo jsme přivezli dva profesionální lesáky, kteří strom a řez prohlédli a zkonstatovali, že se jedná o neprofesionální práci, při které nejde bezpečně určit místo dopadu. Na místo byla proto povolána plošina Š 706 MP 27 z Klempířství Jaroslav Novák a z ní byly ořezány vrchní větvě stromu, které převažovaly strom směrem na rodinný dům. Poté byly uvolněny klíny a pilou s 50 cm lištou bylo provedeno doříznutí řezu. Během řezu a následného pádu byl ještě strom zajišťován lanem do určeného směru. Po pádu stromu bylo místo předáno partě s tím, že další práce budou pokračovat až druhý den. Váha stromu byla dle odhadu přivolaných dřevorubců cca 6 až 10 tun!


K další diskuzi nechávám možnost kontroly podobných situací ze strany Policie, Městské policie, případně hasičů. Dotyčný pracovník byl viditelně pod vlivem alkoholu, neměl u sebe žádné oprávnění provádět podobné práce a neměl k podobným pracem dostatečné vybavení. Podle všech zúčastněných může, ale oprávnění k provádění podobných prací (pokud se nejedná o firmu, kde může zasáhnout Živnostenský úřad) může kontrolovat pouze Inspektorát bezpečnosti práce, který je od nás 75 km?! Není to v případě, kdy činností hrozí velké materiální škody, případně obecné ohrožení málo?

V tuto chvíli dávám za pravdu lidem z ohroženého domu, kteří situaci hodnotili slovy:“Kdo nám pomůže, než přijdeme o dům a auto v garáži?“ Tentokrát to naštěstí dobře dopadlo a co až příště nikdo nezavolá, nebo to nestihne?