19.09.2009 – Jak (ne)hořel Tolštejn

20.09.2009, 15:43 Cvičení a výcviky

Společný výcvik dobrovolných hasičských jednotek z Varnsdorfu, Horního a Dolního Podluží spolu s partnerskými jednotkami z Grossschönau, Hainewalde a Waltersdorfu se uskutečnil na hradě Tolštejn.

Součástí výcviku bylo vyhlášení cvičného požárního poplachu v Horním Podluží, kde si velitel zároveň ověřil víkendovou akceschopnost členů své jednotky.

Následně se všechny jednotky sjely v prostoru hradu Tolštejn, kde vždy jednotka z České republiky spolupracovala s jednotkou německou. Hasiči z Varnsdorfu a Grossschönau se činili přímo na hradě, kde byly roztaženy tři vodní proudy, a v dýchací technice zlikvidovali hasiči požár celé kuchyně. Důvodem vzniku tak rozsáhlého požáru byla technická závada fritézy.

Ve stejném čase jednotky Horního Podluží a Hainewalde prováděly dálkovou dopravu vody z rybníčku pod Hradem, Dolní Podluží ve spolupráci s Waltersdorfem zřídily čerpací stanoviště v prostoru tábora Domu dětí a mládeže Děčín.

Celý výcvik, který je v pořadí šestý mezinárodní za poslední dva roky, byl prováděn ve spolupráci s Hradní restaurací na Tolštejně, kde bylo po vyhodnocení výcviku připraveno občerstvení pro všech 42 zasahujících z 6 jednotek.

Další společné výcviky se připravují na obou stranách hranic, problémem však i nadále zůstává menší jazyková bariéra a rozdílná frekvence vysílaček.

[googleMap]map[/googleMap]